«Τα Σκόπια έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις οικονομικές συμφωνίες με την Αθήνα»



Απρίλιος 4, 2019. 17:06

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες στα Σκόπια εκτιμούν ότι η υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας αποτελεί ευκαιρία για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, γράφει το Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη στην αλβανική.


Ανώτεροι αξιωματούχοι της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης την Τρίτη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών στον οικονομικό τομέα.


Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της δυτικής Βόρειας Μακεδονίας, Νεμπί Χότζα δήλωσε στο ‘Radion Evropa e Lirë   ότι η υπογραφή πολλών συμφωνιών κατά την επίσκεψη του Τσίπρα στα Σκόπια, θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες σήμερα ανέρχονται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.


«Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος εταίρος, ως στρατηγική χώρα στον εμπορικό τομέα, νομίζω ότι θα συνεχιστεί η τάση της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών. Λαμβάνοντας υπόψη την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή του στο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 400 εταιρείες και από τις δύο γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, της εξόρυξης, των τραπεζών, του πετρελαίου, της ενέργειας, των καλλυντικών και άλλων, οι οικονομικές  συμφωνίες  μεταξύ των δύο χωρών μας δίδουν πολύ θετικές προσδοκίες», είπε ο Χότζα.


Η Σιμονίδα Κατσάρσκα  από το Ινστιτούτο  Ολοκληρωμένης Πολιτικής, είπε στο Radion Evropa e Lirë  ότι η Ελλάδα, μια χώρα που έχει μπλοκάρει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης, προτίθεται να αναλάβει το ρόλο να φέρει τα ευρωπαϊκά ταμεία στη Βόρεια Μακεδονία και έχει αναδείξει ως καθήκον να εντάξει τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.


«Από την τελευταία συνάντηση κορυφής στη Σόφια τον περασμένο Ιούνιο, η Βουλγαρία και η Ελλάδα ανέλαβαν το ρόλο να επιταχύνουν το ρυθμό της Βόρειας Μακεδονίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε.


Ο Αλιουντίν Ζεκίρι, λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τέτοβο δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί τη δυνατότητα της επέκτασης ενός μεγάλου οικονομικού δυναμικού στη χώρα.


«Αυτό που είναι σημαντικό για την εθνική οικονομία, είναι η αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου από την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, κυρίαρχος είναι ο βιομηχανικός τομέας και η μεταλλουργία, αλλά μπορεί να δημιουργηθούν κερδοφόρες συνεργασίες στον αγροτικό τομέα, γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη λήψη των γειτονικών εμπειριών στην ανάπτυξη στον τομέα αυτόν για τον οποίον υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες», λέει ο Ζεκίρι.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι θα δώσει έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών,  με τη χρήση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και τα ταμεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο την ανάπτυξη των επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.


evropaelire.org


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr