Αίγυπτος: Πέθανε ο Μοχάμεντ Μόρσι – πολιτικός εκφραστής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας



Ιούνιος 17, 2019. 20:19

Ο Μοχάμεντ Μόρσι πέθανε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου πριν από λίγες ώρες, ενώ βρισκόταν στη θέση του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με την il Giornale.it η είδηση έρχεται από το Κάιρο το απόγευμα της Δευτέρας: ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι (2012-2013) ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας,  το κίνημα που ρίζωσε στη χώρα της Βόρειας Αφρικής μετά την πτώση της εξουσίας του Χόσνι  Μουμπάρακ.


Δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός σε διεθνές επίπεδο πριν από το 2011, αλλά έκανε την εμφάνισή του στον απόηχο των διαδηλώσεων στην Τυνησία,όταν γέμιζαν οι αιγυπτιακές πλατείες με διαδηλωτές  που έφεραν την ιστορική ετικέτα της «Αραβικής Άνοιξης».


Παρά τις διώξεις κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που άρχισαν ήδη από την εποχή του Νάσερ, άρχισε να διαδίδεται  στην Αίγυπτο ως εναλλαγή μετά τον Μουμπάρακ.


Ως εκφραστής του λεγόμενου «Πολιτικού Ισλάμ» άρχισε να κερδίζει τις ψήφους των Αιγυπτίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.

 Από τότε άρχισε ένας σύντομος κύκλος κατά τον οποίο η αιγυπτιακή εκκοσμίκευση τέθηκε σε μεγάλο βαθμό σε συζήτηση.


Η πολιτική έκφραση της μουσουλμανικής αδελφότητας προσπάθησε να  επιβάλει τη Σαρία, αλλά άρχισαν διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και τον Ιούλιο του 2013 οι κινητοποιήσεις των Αιγυπτίων διαδηλωτών βρήκαν την υποστήριξη του στρατού που επενέβη για να επαναφέρει την Αίγυπτο στη σημερινή κατάσταση.


Από τότε ο Μόρσι ήταν υπό κράτηση, κατηγορούμενος για κατασκοπεία  και βία.


Η άνοδος στην εξουσία του Αλ Σίσι το 2014, καθόρισε ως απαγορευμένη τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ ο Μόρσι το 2015 καταδικάστηκε σε θάνατο το 2015, αν και η θανατική ποινή δεν εκτελέστηκε, ακυρώθηκε κατόπιν προσφυγής το επόμενο έτος.


ilgiornale.it


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr