Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019

«Ο Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευθεί με τους Γερμανούς τις πολεμικές αποζημιώσεις»Αύγουστος 29, 2019. 18:05

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να διαπραγματευτεί με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας τις αποζημιώσεις που οφείλονται, σύμφωνα με την Αθήνα, σε καταστροφές  των ΝΑΖΙ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αναφέρει η εφημερίδα «Die Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπως σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα.Κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU)  ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης στην Αθήνα,  επιβεβαίωσε το σχετικό αίτημα των προκατόχων του,  του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν απευθύνει στο Βερολίνο δια της διπλωματικής οδού σχεδόν πριν από πέντε μήνες.

 «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει θετική απάντηση», είπε ο Μητσοτάκης.


Τόνισε ότι το ‘κεφάλαιο’ αυτό μπορεί σύντομα να κλείσει. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι «σημαντική για τη στενότερη ολοκλήρωση των δύο χωρών μας», είπε.


Στις αρχές Απριλίου, την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας από την Αριστερά, είχε ζητήσει επίσημα από τη Γερμανία να διαπραγματευθεί τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου.


Το κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, στήριξε με κατάλληλη κίνηση στο κοινοβούλιο, όταν πριν από τρία χρόνια η ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε τις απαιτήσεις έως 290 δις ευρώ.


Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει νομικά και πολιτικά με τη Συνθήκη «2+4» για τις συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής της επανένωσης της Γερμανίας το 1990.


Η συμφωνία μεταξύ  Γερμανίας, Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των τεσσάρων πρώην δυνάμεων κατοχής, Ηνωμένων Πολιτειών, Σοβιετικής Ένωσης, Γαλλίας και Βρετανίας δεν αναφέρονται ρητά σε επανορθώσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.


cross.bg               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr