Βουλγαρικό δημοσίευμα: «Η Ελλάδα μας ‘βγάζει εκτός’ από τη φύλαξη του εναέριου χώρου των Σκοπίων»






Σεπτέμβριος 23, 2019. 14:20


«Η Βουλγαρία δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια για να συνάψει συμφωνία για την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Καθημερινή’», γράφει το ιδιωτικό βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.



Ο Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι αρχηγοί  των Γενικών Επιτελείων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, πρέπει να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία για τον εναέριο χώρο, η οποία είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή και είναι για το  εθνικό συμφέρον της Αθήνας.


Ερωτηθείς εάν υπήρχε συμφωνία για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας και την τυποποίηση του στρατού, ο Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι τα θέματα αυτά βρίσκονται σε διαπραγμάτευση μεταξύ των στρατιωτικών ηγεσιών των δύο χωρών.


Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πρόσθεσε ότι η επιτήρηση του εναέριου χώρου είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας».



«Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αποτελεί παρεπόμενο της γενικότερης συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα παρεπόμενο το οποίο δεν είναι τόσο αρνητικό όσο τα βλαπτικά στοιχεία της συμφωνίας αυτής. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί ανάμεσα στους δύο αρχηγούς των επιτελείων η συμφωνία για την επιτήρηση (air policing) του εναέριου χώρου των Σκοπίων. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι συμφέρον για τη χώρα μας, διότι απλούστατα αν δεν συμβεί θα δοθεί η ευκαιρία σε άλλες χώρες, κυρίως στην Τουρκία που έχει εκφράσει ενδιαφέρον, αλλά ίσως και στη Βουλγαρία η οποία, επίσης, έχει εκφράσει ενδιαφέρον χωρίς να διαθέτει καν τα απαραίτητα αεροπορικά μέσα. Επομένως αυτή την ώρα είναι επιβεβλημένη η υπογραφή του air policing των Σκοπίων, διότι αυτό είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος», ανέφερε ο Παναγιωτόπουλος στην ελληνική εφημερίδα


Στις 2 Απριλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Σκόπια του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών της κυβέρνησής του, υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ της υπουργού Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελου Αποστολάκη.


Καλύπτουν αυτές τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος – στρατηγικό διάλογο, αμυντική πολιτική, ανάπτυξη ικανοτήτων, αμυντικό σχεδιασμό, logistics  και πολλά άλλα, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr