Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις πρόθυμες να συμμορφωθούν με την κατάπαυση του πυρός



Οκτώβριος 18, 2019. 17:41

Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, δήλωσαν ότι είναι πρόθυμες να συμμορφωθούν στην κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον και την Τουρκία, μετά από εννέα μέρες μαχών κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Συρίας.



«Είμαστε έτοιμοι να συμμορφωθούμε με την κατάπαυση του πυρός» από την περιοχή του Ρας αλ Άιν μέχρι το Ταλ Αμπιάντ , είπε ο επικεφαλής των Δυνάμεων αυτών, Μαζλούμ Αμπντί σε κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό.


Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη συμφωνία της Τουρκίας να αναστείλει τις επιθέσεις της για πέντε ημέρες αν οι δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων αποσυρθούν από περιοχές κοντά στα σύνορα.


Δεν συζητήσαμε για την τύχη άλλων περιοχών, είπε ο Κούρδος,  αναφερόμενος στα τμήματα βορειανατολικά όπου η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «ζώνη ασφάλειας».


Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα που έχει έδρα το Λονδίνο, ανέφερε ότι οι συγκρούσεις στο Ρας αλ Αιν συνεχίζονται παρά τα νέα για τη συμφωνία.


Μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου, δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν και 300 χιλιάδες εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.


Ο Αμπντί ζήτησε από την Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την επιστροφή των εκτοπισθέντων και να διασφαλίσει ότι η περιοχή δεν θα υποστεί «δημογραφική αλλαγή».


Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τη  λεγόμενη ζώνη ασφάλειας βάθους 30 χιλιομέτρων στην συριακή επικράτεια,  να διώξει τους Κούρδους από αυτήν και να εγκαταστήσει εκεί  μέρος των Σύρων προσφύγων  που έχουν καταφύγει  στο έδαφός της.


Μιλώντας στο Αλ Αραμπίγια, ο κορυφαίος Κούρδος πολιτικός, Αλντάρ Χελίλ, δήλωσε ότι καλωσορίζει την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία με την Τουρκία, αλλά οι Κούρδοι θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους εάν υποστούν επίθεση.


Ο Χελίλ πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εγκαταστήσει νέο πληθυσμό σε μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων, κάτι το οποίο οι Κούρδοι απορρίπτουν.


Al Arabiya.net



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr