Βούτσιτς, Ράμα και Ζάεφ συναντώνται αύριο στο Νόβι Σαντ



Οκτώβριος 9, 2019. 21:44


Τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στη σερβική πόλη Νόβι Σαντ όπου θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί  Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, προσκεκλημένοι του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.



Η πρωτοβουλία για αυτή τη συνάντηση προέκυψε κατά την παρουσία τους στη  Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτστις επιβεβαίωσε τη συνάντηση ανακοινώνοντας ότι θα έρθουν στη Σερβία  το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για μια συζήτηση αφιερωμένη στην άρση των τελωνειακών εμποδίων ή όπως το έθεσε « στην ιδέα της περαιτέρω εξάλειψης των διάφορων φραγμών στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην επικράτεια των τριών χωρών και της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, ανθρώπων και υπηρεσιών».


Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα και ότι θα είναι σημαντικό για τη Σερβία να συμπεριλάβει την Πρίστινα σε συνεργασία σε υψηλότερο επίπεδο οικονομικής ολοκλήρωσης από ό, τι στη CEFTA, καθώς και για να προσελκύσει τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.


Εκτός από τις πολυάριθμες δηλώσεις των υπουργών της Σερβίας σχετικά με τη λεγόμενη «Μικρή Σένγκεν», ο πρόεδρος της Σερβίας, εξηγώντας το θέμα της συνάντησης, δήλωσε ότι θα συζητήσει την ιδέα δημιουργίας ενός είδους «CEFTA Plus Plus».


« Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε μικροί και αδύναμοι ο καθένας μόνος, αλλά εάν ενωθούμε όσον αφορά τις οικονομικές ελευθερίες, εάν βγούμε ως ένα μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους, πιστεύω ότι η δύναμή μας θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη. Θέλουμε να είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι οικονομικά, πράγμα που θα αυξήσει θεαματικά το επίπεδο των επενδύσεων, ένα τέτοιο περιβάλλον στο οποίο θα είχαμε ελευθερία κινήσεων, κυκλοφορία και υπηρεσιών, είναι αυτό που επιθυμούμε και σε αυτό βρήκα πλήρες ανοιχτό πνεύμα τους πρωθυπουργού Ζάεφ και Ράμα», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.


alsat-m.tv, mkd.mk,

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr