Αμερικανός γλωσσολόγος: Οι Βούλγαροι επιστρέφουν στον φασισμό



Δεκέμβριος 18, 2019. 19:58

Η απόφαση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ότι η (σλαβο)μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχει ή ότι είναι διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας είναι μια επιστροφή της βουλγαρικής ελίτ στον φασισμό, λέει ο καθηγητής γλωσσολογίας Βίκτορ Α. Φρίντμαν, επί σειρά ετών επικεφαλής του Τμήματος της Νότιας Σλαβικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος έχει ασχοληθεί περισσότερα από 30 χρόνια με τη γλωσσολογία των βαλκανικών λαών.



Σύμφωνα με τον Αμερικανό γλωσσολόγο, η άρνηση της Βουλγαρικής Ακαδημίας στην σλαβομακεδονική γλώσσα και τις σλαβομακεδονικές διαλέκτους αποτελεί μέρος της πολιτικής άρνησης της σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία.


«Εκτός από τη σύντομη αναγνώριση από το 1946 έως το 1948, οι Βούλγαροι δεν αναγνώρισαν ποτέ τη μακεδονική γλώσσα και νομίζω ότι η σημερινή στάση των ακαδημαϊκών τους σε αυτό το θέμα είναι μια επιστροφή στις δεκαετίες του ’30 και του ’40 του περασμένου αιώνα, δηλαδή επιστροφή στην εποχή του φασισμού, όταν ισχυρίζονταν ότι η μακεδονική -σλαβική δεν υπάρχει και ότι ήταν βουλγαρική», δήλωσε ο Φρίντμαν στη Φωνή της Αμερικής (στη σλαβομακεδονική γλώσσα).


Ο Αμερικανός γλωσσολόγος δήλωσε ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», η Βουλγαρία αναγνώρισε την «επίσημη γλώσσα της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’», αλλά όχι τη ‘μακεδονική γλώσσα’, επισημαίνοντας ακόμη ότι η πολιτική ορισμένων επιστημονικών και πολιτικών κύκλων στη Βουλγαρία εξακολουθούν να διαπνέονται  από θέσεις της  φασιστικής περιόδου. Και αυτό θα είναι δύσκολο να αλλάξει γιατί η Βουλγαρία έχει ήδη ενταχθεί στην ΕΕ.


Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, η Συμφωνία των Πρεσπών ώθησε τις (ιμπεριαλιστικές) τάσεις της Βουλγαρίας προς τα Σκόπια και αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών, οι Βούλγαροι «θα κάθονταν πιο αθόρυβοι» καθώς η Βόρεια Μακεδονία δεν θα είχε πιθανότητες να ενταχθεί στην ΕΕ αφού την εμπόδιζε η Ελλάδα.


Ο Φρίντμαν λέει ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια ανεξάρτητη χώρα με ανεξάρτητη γλώσσα από τον 19ο αιώνα, όταν ο συγγραφέας Γκιόργκι Πουλέφσκι χώρισε τις σλαβομακεδονικές διαλέκτους από τη γλωσσική βάση ως διαφορετική από τις βουλγαρικές διαλέκτους της περιοχής.


«Παρότι αυτές οι γλώσσες είναι πολύ κοντά, εντούτοις είναι διαφορετικές. Η άρνηση της μακεδονικής γλώσσας και των σλαβομακεδονικών διαλέκτων αποτελεί μέρος της πολιτικής άρνησης της σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία», είπε ο Φρίντμαν.


Ο Αμερικανός καθηγητής Βίκτορ Φρίντμαν είναι μέρος πολλών ακαδημιών στα Βαλκάνια και η Βουλγαρία έχει αναγνωρίσει το έργο του,, απονέμοντας του  το ιωβηλαίο μετάλλιο «1300 χρόνια Βουλγαρίας».


mk.voanews.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr