Σκόπια: «Οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο περί των γλωσσών θα διαταράξει τις σχέσεις Αλβανών- Σλάβων»



Δεκέμβριος 8, 2019. 19:52

Σκόπια.

Παρά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, είναι αβέβαιο εάν ο νόμος για τις γλώσσες θα υποστεί αλλαγές, όπως συνέστησε η Επιτροπή της Βενετίας.

Ήδη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι, που προέρχεται από τα αλβανικό κόμμα DUI, υποστήριξε ότι τον ισχύοντα νόμο δεν πρέπει να τον αγγίξει κανείς.


Προειδοποίησε, ότι οποιαδήποτε αλλαγής του νόμου περί των γλωσσών, που προβλέπει την αλβανική ως επίσημη γλώσσα, θα σήμαινε τη διατάραξη της ισορροπίας των σχέσεων των κοινοτήτων Αλβανών και Σλάβων, και θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην κατάσταση που υπήρχε πριν από τη Συμφωνία Πλαίσιο του 2001.


Η Επιτροπή της Βενετίας διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αλβανική γλώσσα στο δικαστικό σώμα και αυτό ώθησε φωνές που υποστήριξαν την αλλαγή του νόμου περί των γλωσσών.


«Η Επιτροπή της Βενετίας λέει, «ναι» υπάρχουν δυσκολίες στο δικαστικό σώμα, λόγω της έλλειψης ικανότητας, αλλά λέει, «ναι» μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διγλωσσία στα χαρτονομίσματα. 

Μάλιστα, δεν προτείνει να ανοιχθεί συζήτηση για το δικαστικό σώμα, ούτε για τα τραπεζογραμμάτια. 

Η Επιτροπή της Βενετίας δεν λέει ότι απορρίπτει τη διγλωσσία στο δικαστικό σώμα. Λέει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες αυτήν τη στιγμή, οπότε η κυβέρνηση ή το κράτος θα πρέπει να εξετάσουν εάν θα μπορούσε να καθυστερήσει προσωρινά την εφαρμογή ( της διγλωσσίας) μέχρι να δημιουργηθεί η ικανότητα (των δικαστών να μιλούν την αλβανική)», δήλωσε ο Οσμάνι.


Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη γνώμη της Επιτροπής και στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει ο νόμος ή όχι.


Υπενθύμισε ότι όταν απεστάλη ο νόμος στην επιτροπή γνωμοδότησης  η κυβέρνηση είχε πει ότι θα τηρηθούν οι όποιες συστάσεις.


Σημειώνεται ότι ακόμη δεν δημοσιεύθηκε η επίσημη έκθεση της Επιτροπής για το νόμο περί των γλωσσών.


kanal5.com.mk
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr