Τι λέει ο εκπρόσωπος του Χαλίφα Χαφτάρ για τους Τούρκους στη Λιβύη



Ιανουάριος 16, 2020. 21:29

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή ‘Ελ Ουατάν’/’Πατρίδα’, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Αχμέτ αλ Μισμάρι,  αναφέρεται στην άφιξη του τουρκικού στρατού στη Λιβύη και στην αντιμετώπισή του.


Από τη μακροσκελή συνέντευξή του παρουσιάζουμε ορισμένα  ενδιαφέροντα σημεία.



«Είπατε ότι προετοιμαστήκατε για το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι η άφιξη των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, που σίγουρα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, ποιες είναι οι προετοιμασίες;


Αχμέτ αλ Μισμάρι:

»Είναι η προετοιμασία σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Γενική Διοίκηση των Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες ο στρατάρχης Χαλίφα Μπελκασίμ Χαφτάρ  έχει τις δικές του εκτιμήσεις και δεν έχει ανακοινώσει την είσοδο στην Τρίπολη μέχρι να λάβουμε υπόψη όλες τις εκδοχές και τα χειρότερα σενάρια.


»Σε επίπεδο βάσης, ο λαός της Λιβύης στο σύνολό του απορρίπτει την άφιξη του τουρκικού στρατού στη Λιβύη και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο σύμβουλος Ακίλα Σάλεχ,  θα ανακοινώσει Τζιχάντ- Ιερό Πόλεμο από το Λαό της Λιβύης κατά των τουρκικών δυνάμεων και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα βήμα υπέρ των Λίβυων.


»Η άφιξη των τουρκικών δυνάμεων θα ενώσει όλους τους Λίβυους ενάντια στην Τουρκία και ενάντια στον ‘αλ Σάρατζ’ και των πολιτοφυλάκων του.


»Κάποιοι πιστεύουν ότι η μάχη θα είναι έντονη και επικίνδυνη στη Μισράτα, που πολλοί την παρουσιάζουν με την Ιντλίμπ της Συρίας.


»Πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν τώρα, και αυτό βασίζεται στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, να θωρακίσουν την Μισράτα και να μεταφέρουν εκεί κρατικούς θεσμούς, όπως η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και άλλες θεσμικές δομές από την Τρίπολη.


»Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για κάθε έκτακτη ανάγκη και η Λιβύη δεν είναι σαν τη Συρία, η Λιβύη είναι ένας λαός, μία θρησκεία και όλοι είμαστε σε μια γραμμή και επομένως η προστασία του στρατού προς το λαό θα αυξήσει τις επερχόμενες εξελίξεις.


Ποιος είναι ο ρόλος του Κατάρ εδώ;


Αχμέτ αλ Μισμάρι:

Είναι γεγονός ότι όλα τα πυρομαχικά από την Τουρκία και όλα τα όπλα που αποστέλλονται στις πολιτοφυλακές του αλ Σάρατζ είναι πληρωμένα από το Κατάρ. Το Κατάρ είναι αυτό που χρηματοδοτεί και διεξάγει όλες τις μάχες. Πρόσφατα έφθασαν στη Μισράτα και το αεροδρόμιο Μιτίγκα μεγάλες ποσότητες όπλων, πληρωμένα από το Κατάρ.


Πως βλέπετε τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου;


Αχμέτ αλ Μισμάρι:

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, προσπαθεί να αφαιρέσει τη δημοκρατία στη χώρα του, αγνοώντας την αντιπολίτευση και προσπαθεί να κατασκευάσει μια εξωτερική κρίση και ισχυρίζεται ότι υπάρχει αποσταθεροποίηση της ασφάλειας της Τουρκίας στο εξωτερικό.


Επίσης, ο Ερντογάν έχει φιλοδοξίες να αποκαταστήσει το πρώην Οθωμανικό Κράτος βασιζόμενος στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα τρομοκρατικά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και της Αλ Κάιντα και αυτά τα εργαλεία προσπαθεί να τα χρησιμοποιήσει για να φθάσει στη Λιβύη αλλά και στη νότια Ευρώπη, εφόσον απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Παρόμοια, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να προσεγγίσει στη δυτική Αίγυπτο, στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου, και πιστεύει  ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα επιστρέψει στην εξουσία της Αιγύπτου. Μάλιστα επιδιώκει να συνεργασθεί με τον λεγόμενο «Ελεύθερο Αιγυπτιακό Στρατό» και να τον αποκαταστήσει, αυτόν που  εμείς έχουμε καταστρέψει.


Εμείς όμως, έχουμε ως στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατίας και τη διάλυση των τρομοκρατικών εγκληματικών οργανώσεων. Για όλα αυτά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.


elwatannews.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr