Η πρέσβειρα των ΗΠΑ προτρέπει το VMRO-DPMNE να μην παραπλανά τους πολίτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών



Ιανουάριος 31, 2020. 18:02

Σκόπια.

Η δημοσιοποίηση των θέσεων του VMRO-DPMNE σχετικά με την αναθεώρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια, Κέιτ Μπερνς, εγείρει πραγματική ανησυχία και οι πολίτες δεν πρέπει να συγχέονται ή να γίνονται θύματα παραπλάνησης  σχετικά με τι διακυβεύεται στη διαδικασία.




Αυτό δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη της στο τηλεοπτικό κανάλι Sitel.

« Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν προϋπόθεση για και την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.


 Γνωρίζουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν συμβιβασμός, υπήρξαν δύσκολες διαπραγματεύσεις που αφορούσαν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. 


Όμως, αυτό που έπραξε η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι έχει τελικά εκκαθαρίσει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να γίνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ. 


Αλλά, το σημαντικότερο ήταν ότι βοήθησε τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει από μια στάσιμη θέση όπου δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολιτικά, οικονομικά με την ίδια ταχύτητα όπως πολλοί από τους γείτονές της, όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ. 


Πιστεύω λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όχι μόνο η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης καλών σχέσεων με τους γείτονές της,  ως μέρος της προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά πρόκειται πραγματικά για το μέλλον αυτής της χώρας, για το αν οι ηγέτες μπορούν να προσφέρουν τέτοια ανάπτυξη και ευκαιρίες, θέσεις εργασίας, εμπόριο, ξένες επενδύσεις, όπως θα επιθυμούσαν να υλοποιηθούν. 

Είναι πολύ σημαντικό να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτός ο εξαιρετικός μετασχηματισμός που λαμβάνει χώρα. 


Μάλιστα,  το περιοδικό The Economist στα τέλη του έτους χαρακτήρισε τη Βόρεια Μακεδονία ως την πλέον αναβαθμισμένη χώρα το 2019, κυρίως λόγω της επίλυσης ανοιχτών προβλημάτων με τους γείτονές της. 


Προστατεύοντας αυτήν την αναβάθμιση, συνεχίζουμε να προχωράμε και να μην θέτουμε σε κίνδυνο όλα αυτά τα επιτεύγματα κοιτώντας προς τα πίσω. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα το λάβουν υπόψη τους πολύ σοβαρά, είπε η Μπερνς. 

Το περιοδικό ‘Economist’ χαρακτήρισε τη Βόρεια Μακεδονία στα τέλη του έτους ως την πλέον αναβαθμισμένη χώρα το 2019, κυρίως λόγω της επίλυσης ανοικτών θεμάτων με τους γείτονές της»


zurnal.mk

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr