Σκόπια: Οι Σλαβομακεδόνες των γειτονικών χωρών γιόρτασαν στο Πρίλεπ



Φεβρουάριος 2, 2020. 18:29

Με την ευκαιρία της 148ης επετείου της γέννησης του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ, η μη κυβερνητική οργάνωση «Νε Ίμα» στην πόλη Πρίλεπ διοργάνωσε εορτασμό στον οποίο συμμετείχαν Σλαβομακεδόνες από τις γειτονικές χώρες.



Σύμφωνα με τον Ιλία Μπογκατινόφσκι, πρόεδρο της ΜΚΟ, το ζήτημα των δικαιωμάτων των σλαβομακεδονικών μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες ξεκινά με τις αισιόδοξες δραστηριότητες στην Αλβανία, όπου θα συζητούν αύριο στο Κοινοβούλιο.


«Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον σπουδαίο (Σλαβο)μακεδόνα επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ. Σηματοδοτούμε την 148η επέτειο από τη γέννησή του, η οποία διοργανώνεται από την πρωτοβουλία πολιτών για την πολιτιστική, εθνική και οικονομική ένταξη του σλαβομακεδονικού λαού.


 Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στη σημασία του έργου του Ντέλτσεφ και να συζητηθούν τα δικαιώματα του σλαβομακεδονικού λαού στις γειτονικές χώρες, δήλωσε ο Μπογκατινόφσκι.


Ο Μπογκιτάνοβσκι τόνισε ότι άκουσε τα προκλητικά που είπε ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός  Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ χθες στο Μοναστήρι για τον Γκότσε Ντέλτσεφ.


«Ακούσαμε τι είπε ο Καρακατσάνοφ. Έχουμε πάνω από 60 ερευνητές που αναλύουν το ρόλο του Γκότσε Ντέλτσεφ για τη χειραφέτηση ενός  «μακεδονικού» κράτους. Το συνολικό έργο του Γκότσε Ντέλτσεφ είναι σαφές ότι μιλάσει για μια ανεξάρτητη ‘Μακεδονία’, είπε ο Μπογκατινόφσκι.


Η «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» στην Αλβανία ενθαρρύνει τους Σλαβομακεδόνες να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και από τις γειτονικές χώρες είναι η πιο δραστήρια, ενώ στη Βουλγαρία δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.


«Τα πράγματα κινούνται. Ο νόμος για τις μειονότητες βρίσκεται αύριο στην ημερήσια διάταξη του αλβανικού κοινοβουλίου. Ελπίζουμε να είμαστε μέρος της απογραφής στην Αλβανία και να είμαστε στη μειονοτική γραμμή, δήλωσε ο Ευτίμ Μιτρέφσκι από τη «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» στην Αλβανία.


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του OMO Ilinden στη Βουλγαρία Ντίμιταρ Παρόσκοφ, η κατάσταση με τους Σλαβομακεδόνες στη Βουλγαρία είναι στάσιμη και, όπως είπε, δεν θα επιλυθεί σύντομα.


ΜΜΕ Σκοπίων


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr