Μεσόγειος: Παραλίγο σύγκρουση ρωσικού αεροσκάφους Su-35 με αμερικανικό P-8A Poseidon



Απρίλιος 16, 2020. 17:19

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 πέταξε 25 πόδια (λιγότερο από 8 μέτρα) μπροστά από τα αμερικανικό περιπολικό αεροσκάφος P-8A Poseidon.



Όπως αναφέρει το РИА Новости επικαλούμενο ανακοίνωση του 6ου Στόλου -του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη 15 Απριλίου, στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.


«Χαρακτηρίζουμε αυτό το περιστατικό ως μη ασφαλή, επειδή το Su-35 έκανε ελιγμούς με υψηλή ταχύτητα με την κοιλιά του να φθάνει τα 25 πόδια μπροστά από το αμερικανικό αεροσκάφος,  αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πιλότοι και το πλήρωμα να βρεθούν σε κίνδυνο», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού Στόλου.


Το πλήρωμα του 'Ποσειδώνα'  μετά από την παραλίγο σύγκρουση με το Su-35 παραπονέθηκε για κύμα αναταραχής που δημιουργήθηκε. Η επαφή με το ρωσικό μαχητικό, σύμφωνα με το Ναυτικό, διήρκεσε περίπου 42 λεπτά.


Οι εκπρόσωποι του 6ου στόλου χαρακτήρισαν τις ενέργειες των Ρώσων πιλότων 'ανεύθυνες' και κάλεσαν τη Ρωσία «να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που θεσπίστηκαν για την εξασφάλιση της ασφάλειας και την πρόληψη περιστατικών».

Υποστηρίζεται ότι το αμερικανικό αεροπλάνο ενήργησε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και «δεν προκάλεσε τους Ρώσους».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις. 


Προηγουμένως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι όλες οι πτήσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας  που πραγματοποιήθηκαν και εκτελούνται, είναι σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερα ύδατα. Τα σύνορα άλλων κρατών δεν παραβιάζονται.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr