Δικαστήριο της Αθήνας ενέκρινε το καταστατικό της «Αλβανικής Κοινότητας Ελλάδας»



Ιούλιος 13, 2020. 16:37

Το καταστατικό  το οποίο διέπει την «Αλβανική Κοινότητα στην Ελλάδα»/  «Komunitetin Shqiptar në Greqi», εγκρίθηκε  από το Δικαστήριο των Αθηνών, επισημοποιώντας με τον τρόπο αυτό την ύπαρξη της αλβανικής κοινότητας στο ελληνικό κράτος.



Το νέο καταστατικό εμπεριέχει μήνυμα ενότητας, πλήρους ολοκλήρωσης και μελλοντικής αλληλεπίδρασης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.


Σχεδόν, όλοι οι Αλβανοί έχουν μια ιδέα για το πώς λειτούργησε η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. 


Στην πραγματικότητα, υπήρχαν ατέλειωτοι σύλλογοι με θετικές πρωτοβουλίες, έχοντας ως μεγάλη επιθυμία να καλυφθούν τα τρέχοντα ζητήματα, τα οποία πρέπει να τονιστεί  ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ σημαντικά. 


Η ατομική προσπάθεια μετράει


 Με ενθουσιώδη σχέδια, μακροχρόνιες συζητήσεις, διαφωνίες, αδιαφορία, ανύπαρκτα καταστατικά  και με «ηγέτες φαντάσματα». 


Η αλήθεια είναι γνωστή και πολύ απλή, η επιτυχής ένταξη στην τοπική κοινωνία επιτυγχάνεται αποκλειστικά με ατομικές προσπάθειες, σε καθεμία ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ικανότητες.


Σήμερα, οι αριθμοί διανοουμένων, αποφοίτων πανεπιστημίων κύρους της χώρας, καθώς και πολύ επιτυχημένων επιχειρηματιών,  αποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη κοινότητα οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, η Αλβανική, αξίζει την υψηλότερη προσοχή και εκτίμηση. 
Αν και είναι αναμφίβολα μια γέφυρα που συνδέει όχι μόνο την Αλβανία με την Ελλάδα, αλλά και την Αλβανία με τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει και θα είναι αναπόσπστο μέρος.


Οι θυσίες των μεταναστών έπιασαν τόπο


Με τη μακρά και δύσκολη εμπειρία των μεγάλων θυσιών που έχουμε κάνει όλοι, προκύπτει αυτόματα ένα μόνο ερώτημα:


«Πόσο εύκολο είναι αυτή η δυναμική που διαμορφώνεται με την πάροδο των ετών να αποτελεί σημείο αναφοράς και να επηρεάζει ουσιαστικά όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη χώρα, αλλά και στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις;»


Πολλοί ακτιβιστές, αλλά και διανοούμενοι από διάφορους επιστημονικούς τομείς, χρυσά παραδείγματα ολοκλήρωσης και επιτυχίας, είναι πλέον πεπεισμένοι ότι έχει έρθει η ώρα, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, για μια νέα αντίληψη, στην πρώτη θέση της δικής μας θέσης στην τοπική κοινωνία.


Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία δύο χρόνια, κάτω από την σκέπη της οργάνωσης υψηλότερου επιπέδου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, της Ομοσπονδίας Αλβανικών Ενώσεων στην Ελλάδα, πολλοί ακτιβιστές και διανοούμενοι έχουν συλλάβει τη νέα μορφή εκπροσώπησης αυτής της μαζικής κοινότητας, έτσι όπως της αξίζει, με τον επίσημο τίτλο "Αλβανική Κοινότητα στην Ελλάδα".


Μακριά από τους πικρούς όρους «μετανάστες», «Αλβανοί», «πρόσφυγες», απλά και ξεκάθαρα, μια σταθερή και ενοποιημένη κοινότητα με μία αποστολή: συνεργασία, αλληλεπίδραση, αλληλεγγύη και τον προσδιορισμό των αξιών.


Οι Αλβανοί σήμερα βρίσκονται σε μια εντελώς διαφορετική θέση



Ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο που δημιουργήθηκε από την πανδημία, και με τον απόηχο της βαθιάς οικονομικής αναθεώρησης,  επί σχεδόν μια δεκαετία, οι Αλβανοί της Ελλάδας βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική θέση από εκείνη του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν μια άλλη προσέγγιση από τον ελληνικό παράγοντα.


Με λίγες εξαιρέσεις, η κατάσταση είναι κατάλληλη για να ξεπεραστεί κάθε αδιέξοδο, αξίωση ή εγωισμός και να ενταχθεί με το σωστό σύνθημα για ενότητα και συνεργασία, ήδη με τον μοναδικό τίτλο που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί επίσημα, με την πάροδο των ετών «Komunitetin Shqiptar në Greqi» (Αλβανική Κοινότητα στην Ελλάδα). 


Με την ολοκλήρωση των τελευταίων λεπτομερειών της νομικής διαδικασίας, όλοι οι Αλβανοί έτοιμοι  ώστε να είναι ενεργοί ή ενωμένοι, θα είναι παρόντες για ανταλλαγή ιδεών, ανάδειξη των  προβλημάτων και προτάσεων για απτές και αποδεκτές λύσεις, με σοβαρότητα και θετική βούληση. 


Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη διαφανών εκλογών, με νομικούς εκπροσώπους τόσο της κοινότητας όσο και των αρμόδιων τοπικών νομικών φορέων, για τις αρμόδιες επιτροπές που θα συσταθούν στο ίδιο πλαίσιο.


Ευελπιστούμε αυτή η πρωτοβουλία να αφήσει τα σωστά ίχνη σε όλη την απαραίτητη διαδικασία ολοκλήρωσης, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά με τη συνεργασία με συμπατριώτες, σε όλη την Ελλάδα.






--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr