Οι ΗΠΑ απειλούν τον Χαφτάρ με κυρώσεις για την άρνησή του στις εξαγωγές πετρελαίου



Ιούλιος 27, 2020. 10:16

Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ότι ενδέχεται να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον του, ανέφεραν ΜΜΕ, όπως σημειώνει ρωσική εφημερίδα.



Το δημοσίευμα επικαλείται  την Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απείλησε τον Χαφτάρ με κυρώσεις «λόγω της άρνησής του να συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου». Η θέση του Χαφτάρ στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρήθηκε «γελοία και ασυμβίβαστη», όπως αναφέρεται.


Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η απειλή μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης,  φέρεται να έχει περιουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες - ένα αγρόκτημα στη Βιρτζίνια αξίας 185.000 δολαρίων και ακίνητα αξίας 364.000 δολαρίων. Η Wall Street Journal γράφει ότι ο Χαφτάρ έχει αμερικανική ιθαγένεια και είχε διασυνδέσεις με τη CIA.


Το αμερικανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Χαφτάρ, χρησιμοποιώντας ξένους μισθοφόρους, ελέγχει το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο στη Λιβύη, το αλ Σαράρα [Al-Sharara] και ένα βασικό λιμάνι για την εξαγωγή του πετρελαίου.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες «στρατιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα,  τη διαίρεση των οικονομικών θεσμών της χώρας και  της υπαγωγής κρίσιμων υποδομών σε ξένα συμφέροντα».


Η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον καταδικάζει την «ξένη παρέμβαση» στη βιομηχανία πετρελαίου της Λιβύης.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr