Πρόεδρος Αλβανίας: Η αλβανική διάλεκτος Αρμπερές αναγνωρίστηκε ως μειονοτική γλώσσα


Αύγουστος 13, 2020. 19:02

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ανακοίνωσε στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι περιφερειακό συμβούλιο του Αμπρούτσο (Abruzzo) στην Πεσκάρα της Ιταλίας ψήφισε σήμερα (χθες) την αναγνώριση της διαλέκτου Αρμπερές [αλβανικά Arbëresh] ως επίσημης μειονοτικής γλώσσας σε αυτήν την περιοχή.


«Ευγνωμονώ την επικεφαλής του Δήμου Βίλα Μπαντέσα (Μπαδέσα στα αλβανικά), κυρία Σιμόνε Μπαλόζο, η οποία ενθάρρυνε και υποστήριξε την υλοποίηση αυτής της πολύτιμης σημαντικής απόφασης, η οποία ενισχύει περαιτέρω τις εξαιρετικές σχέσεις της Αλβανίας με την Ιταλία», γράφει ο Μέτα.

Συνέχισε:

«Είναι σημαντικό να προστατευθεί και να προωθηθεί η εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά των Αρμπερέσι, αυτός ο κοινός πλούτος των δύο χωρών και λαών μας.

Η γλώσσα  Αρμπερές -Arbëresh που ομιλείται εδώ και αιώνες πρέπει να συνεχίσει να ζει, επομένως χαιρετίζουμε την αναγνώρισή της ως επίσημης μειονοτικής γλώσσας  και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας όπου ζουν οι Αρμπερέσι.

Nje Komb

 



The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr