Λιβύη: Η παραίτηση του αλ Σάρατζ και οι επιρροές


Σεπτέμβριος 16, 2020. 23:06

 

Οι φήμες πολλαπλασιάζονται για την πρόθεση του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης,  Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να παραιτηθεί από το αξίωμα, σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agenzia Nova.


Ωστόσο, το αμερικανικό «Bloomberg» και το ρωσικό «Sputnik», είναι βέβαια ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, έχει παραιτηθεί.

 Επίσης, το «February Channel» ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός που  θεωρείται ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, γράφει ότι στον Σάρατζ έχει ωριμάσει η ιδέα της παραίτησης του.

 

Προς το παρόν, το Προεδρικό Συμβούλιο είναι σιωπηλό και  το θέμα θεωρείται απόρρητο. Ίσως, ο ίδιος ο Σάρατζ θα το κάνει απόψε εάν αποφασίσει να μιλήσει στο έθνος με την ευκαιρία της «Ημέρας του Μάρτυρα», δηλαδή την 89η επέτειο του «μαρτυρίου του Ομάρ αλ Μουχτάρ».

Είναι πιθανό ο Σάρατζ να ακολουθήσει την παραίτηση στις 13 Σεπτεμβρίου του συναδέλφου του στη μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυρηναϊκής, του Αμπντουλάχ αλ Τανί. Ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, μετά τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Λιβύη κατά της κυβέρνησής του για έλλειμα στις υπηρεσίες.

 

Η Τουρκία έχει σοβαρή επιρροή στις εξελίξεις στη δυτική Λιβύη.

 

Ο αντιπρόεδρος του προεδρικού και πολιτικού συμβουλίου της «πόλης-κράτους» της Μισράτα, Αχμέντ Μαϊτέκ, βρίσκεται στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τους Τούρκους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, αντίστοιχα τους Χούλουσι Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

 

Επιπλέον, από χθες η τουρκική πρωτεύουσα φιλοξένησε έναν νέο γύρο «τεχνικών» συνομιλιών Τουρκίας – Ρωσίας,  σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

 Η Άγκυρα είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός της κυβέρνησης της Τρίπολης, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει την «προσωρινή» κυβέρνηση της Κυρηναϊκής, στην οποία έχει προμηθεύσει μεγάλες ποσότητες νομισμάτων της Λιβύης που εκτυπώνονται στη Ρωσία. 

Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Ρωσία ενδιαφέρονται να δουν επικίνδυνα κενά ισχύος στους αντίστοιχους τομείς επιρροής τους.

 

Η Αίγυπτος



Η Αίγυπτος διαδραματίζει επίσης «πολύ σημαντικό ρόλο» στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη και χωρίς τη συμβολή του Καΐρου «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί πραγματική συμφωνία», όπως δήλωσε ο Μπελκασέμ Καζίτ  , μέλος του Ύπατου Συμβουλίου του κράτους της Λιβύης, της «Γερουσίας» που συνέρχεται στην Τρίπολη. 

Ο Καζίτ συμμετείχε σε μια αντιπροσωπεία που πρόσφατα πήγε στην Αίγυπτο για συνομιλίες με την επιτροπή ad hoc που δημιουργήθηκε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, για να παρακολουθήσει τα συμβαίνοντα στη Λιβύη.

 «Στόχος μας είναι να λάβουμε την υποστήριξη της Αιγύπτου για εκεχειρία και τον πολιτικό δρόμο που προχωρά γρήγορα. Προσπαθούμε επίσης να λάβουμε την υποστήριξη της Αιγύπτου για να θέσουμε τέρμα στον αποκλεισμό των εξαγωγών πετρελαίου », δήλωσε ο Καζίτ.

 «Ο αιγυπτιακός ρόλος είναι πολύ σημαντικός, μπορεί να επικριθεί και να κατανοηθεί ταυτόχρονα. Κατηγορήσαμε τους Αιγύπτιους αδελφούς μας για κάποια σημεία. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να ήταν πιο δημιουργικοί από ό, τι ήταν. Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική κεντρική χώρα: κατά τη γνώμη μας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί πραγματική συμφωνία στη Λιβύη χωρίς την Αίγυπτο», είπε ξανά.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr