Η Κύπρος επιθυμεί την υποστήριξη της Ρουμανίας στα προβλήματα με την Τουρκία


Σεπτέμβριος 17, 2020. 17:53

 

Η Κύπρος επιθυμεί την υποστήριξη της Ρουμανίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Romania Libera, πληροφορώντας ότι ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλήσει με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Μπογκντάν Αουρέσκου με πρωτοβουλία του Κύπριου ομολόγου, Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση των συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Αουρέσκου επανέλαβε την έκκλησή του για ηρεμία και  οι εντάσεις να επιλυθούν μέσω του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, τονίζοντας τη σημασία εξεύρεσης λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο - είτε μέσω διαπραγματεύσεων είτε μέσω διεθνούς διαιτησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον ομόλογό του από την Κύπρο την ετοιμότητα της Ρουμανίας να μοιραστεί την εμπειρία της στη διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία επιλύθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Η Ρουμανία και η Ουκρανία συμμετείχαν στη διαδικασία, και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων από τη Ρουμανική πλευρά ήταν ο Μπογκντάν Αουρέσκου, ο οποίος ήταν τότε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει η Romania Libera.

Μία από τις ομοιότητες μεταξύ της διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας είναι ότι η μία χώρα είναι μέλος της ΕΕ και η άλλη όχι, καθιστώντας αδύνατη την επίλυση του προβλήματος σε επίπεδο ΕΕ, σημείωσε η ρουμανική εφημερίδα.

Από την άλλη πλευρά, στρατιωτικές αντιπροσωπείες από την Τουρκία και την Ελλάδα πραγματοποίησαν την τέταρτη τεχνική συνάντησή τους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τρόπους μείωσης του κινδύνου ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, καθώς επικαλείται δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Μια νέα συνάντηση του διαλόγου έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. 

Banker.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr