«Ιστορικό βήμα της Ελλάδας, προετοιμάζεται στρατιωτικά έναντι των τουρκικών απειλών»


Δεκέμβριος 17, 2020.

Αμπού Ντάμπι.

Μετά από 5 ημέρες λεπτομερών συζητήσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε, την Τετάρτη, υπέρ μιας ιστορικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, ύψους άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια), αύξηση που ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες, σημειώνει η αραβική Sky News Arabia.

Ο βαθμός αύξησης έφτασε το 57 τοις εκατό από αυτό που ήταν το έτος 2019, καθώς η Ελλάδα εκείνο το έτος διέθεσε το 2,3 τοις εκατό της παραγωγής της σε στρατιωτικές δαπάνες και τώρα είναι περίπου το 4% των δημοσίων δαπανών, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που ταλανίζουν η χώρα.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια της Ελλάδας στον τομέα των στρατιωτικών δαπανών , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για την αγορά 18 πολεμικών αεροσκαφών "Dassault Rafale".

Η ελληνική κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού φακέλου ασφάλειας στη θάλασσα , η οποία επιδιώκει να αντισταθμίσει την προσπάθεια της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στις παραμεθόριες περιοχές στα νοτιοανατολικά της γηραιάς ηπείρου.

Οι λεπτομερείς πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του ελληνικού στρατιωτικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος περιλαμβάνουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση του επιπέδου ταχείας μετακίνησης του ελληνικού στρατού, ιδίως από τα δίκτυα ταχείας επικοινωνίας μεταξύ των τομέων του στρατού, που εκτείνονται σε εκατοντάδες ξεχωριστά νησιά, εκτός από την αγορά δεκάδων τύπων φρεγατών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών, και η πρόσληψη 15.000 νέων στρατιωτών, τουλάχιστον, εκτός από τη στρατηγική κατεύθυνση που επιδιώκει την απόκτηση αμερικανικών αεροσκαφών, όπως F-16 και F-35.

Όλες αυτές οι ελληνικές κινήσεις αποτελούν μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για εκσυγχρονισμό του στρατού τα επόμενα πέντε χρόνια, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, καταλήγει το δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr