Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Αλί Αχμέτι: Οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία είναι πάνω από το 25% του πληθυσμού


«Με τίποτα οι Αλβανοί να είναι λιγότερο από 25 τοις εκατό της απογραφής»- ο τίτλος του δημοσιεύματος

Ιανουάριος 24, 2021. 21:51 Ελλάδα.

«Όλοι όσοι ζουν στη χώρα και έχουν περιουσία θα απογραφούν», δήλωσε ο Αλί Αχμέτι στην εκπομπή «Politika» της τοπικής τηλεόρασης του Γκόστιβαρ «ТВ Глоби»/ TV Globi.

Ο ηγέτης του DUI διαβεβαίωσε ότι τα θεσμικά όργανα θα κάνουν τη δουλειά τους, έτσι θα συμπεριληφθούν όλοι όσοι ζουν στη χώρα και στο εξωτερικό. 

Αναπτύσσοντας το θέμα, ο Αχμέτι διευκρίνισε πώς θα απογραφεί και η διασπορά.

«Υπήρξαν συζητήσεις για την απογραφή, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων συζητήσεων. Είναι ένα στατιστικό ζήτημα, όχι μια πολιτική επιχείρηση, και αυτή η λειτουργία πρέπει να ολοκληρωθεί. Σχετικά διεθνή ιδρύματα όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ το απαιτούν από εμάς. Πρέπει να έχουμε ακριβέστερα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία της χώρας, για την ιδιοκτησία της χώρας, για τον πληθυσμό της χώρας και κανείς δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Θα εγγραφούμε εδώ πρώτα, και μετά εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσω έγκυρων εγγράφων από τους συγγενείς τους εδώ ή μέσω της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Είναι γνωστό πόσο καιρό ζουν εδώ και πόσο καιρό βρίσκονται έξω. Ωστόσο, όλοι είναι κάτοικοι αυτής της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του DUI.

Όσον αφορά τις προσδοκίες από τα αποτελέσματα, σημείωσε ότι οι Αλβανοί δεν θα μπορούσαν να είναι λιγότερο από 25 τοις εκατό, όπως ήταν το 2002. Εξήγησε τον αριθμό με το συμπέρασμα ότι οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία έχουν ποσοστό γεννήσεων που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τις αλλαγές στις διαδικασίες έκδοσης της ιθαγένειας, ο Αχμέτι πιστεύει ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ πολιτικοποιημένο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία 12 χρόνια περίπου 15.000 πολίτες έχουν λάβει υπηκοότητα και περίπου 3.500 άτομα είναι απάτριδες.

Οι πολίτες το χειρίζονται αυτό άσκοπα. Δεν είναι ότι 50 ή 100 χιλιάδες πολίτες είναι απάτριδες και ότι οι μισοί από αυτούς είναι Αλβανοί.

 Συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που μου έδωσαν οι αρμόδιες αρχές που ασχολούνται με αυτά τα προβλήματα, δεν υπάρχουν περισσότεροι από 3.500 πολίτες απάτριδων. 

Η πλειοψηφία αυτών δεν είναι Αλβανοί, αλλά ανήκουν στην κοινότητα των Ρομά, δήλωσε ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι, σε συνέντευξή του στην τοπική τηλεόραση του Γκόστιβαρ.

Zurnal

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr