Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

International Crisis Group: Επανέναρξη του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

 

Πρίζρεν - Κοσσυφοπέδιο


Ιανουάριος 25, 2021. 18:44. Ελλάδα.

 

Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων δημοσίευσε μια έκθεση για το «ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου». Σύμφωνα με τους ειδικούς  της μη κυβερνητικής οργάνωσης -της οποίας ένας από τους ιδρυτές είναι ο Τζόρτζ Σόρος, η κατάσταση βρίσκεται «σε αδιέξοδο» και πρέπει να γίνει επειγόντως κάτι για αυτό. Οι αναλυτές ICG προσφέρουν πιθανές λύσεις στο πρόβλημα.

«Δεκατρία χρόνια αφότου το Κοσσυφοπέδιο αποσπάστηκε από τη Σερβία, οι δύο χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες αμοιβαία σε μη αναγνώριση, με επιβλαβείς επιπτώσεις και στις δύο. Οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε προηγούμενες τεχνικές για να αντιμετωπίσουν τα κύρια ζητήματα που διακυβεύονται: την ανεξαρτησία της Πρίστινα και την επιρροή του Βελιγραδίου στη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου», όπως σημειώνεται.

Καταρχάς, η ΕΕ πρέπει να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο Βελιγράδι για να αναγνωρίσει επιτέλους την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Φυσικά, γι’ αυτό πρέπει να πληρώσει με οικονομική βοήθεια και επενδύσεις, καθώς και να υποσχεθεί και πάλι στη Σερβία μια πρώιμη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Ως δεύτερο «συμβιβασμό», οι εμπειρογνώμονες προτείνουν την επέκταση της αυτονομίας τόσο για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στους Αλβανούς που ζουν στη νότια Σερβία (που αποκαλείται από τους ίδιους «Κοιλάδα του Πρέσεβο»).

 Η τρίτη επιλογή είναι η λεγόμενη ανταλλαγή γης (ανταλλαγή εδαφών), η οποία ανησύχησε την Πρίστινα, το Βελιγράδι και τη διεθνή κοινότητα το 2018.

Ωστόσο, η ICG στην έκθεσή της την αποκαλεί «κλειδί για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».

International Crisis Group

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr