Έκκληση Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής σε Μπάιντεν για τις κυρώσεις στη Συρία


Ιανουάριος 24, 2021. 20:19. Ελλάδα.

Δαμασκός.

Το Συμβούλιο Εκκλησιών της  Μέσης Ανατολής, επικεφαλής εκκλησιών και θρησκευτικών αρχών, κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να «καταργήσει τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που επιβάλλονται στον λαό της Συρίας, τα οποία αυξάνουν τα δεινά του».

Σε ένα μήνυμα προς τον Μπάιντεν με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του, το Συμβούλιο, οι ηγέτες της εκκλησίας και οι θρησκευτικοί φορείς ανέφεραν:

«Για άλλη μια φορά, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το Συμβούλιο Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής ανανεώνει το αίτημά του για κατάργηση των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται στον συριακό λαό, το οποίο παραβιάζει περαιτέρω και προσεκτικά το δικαίωμά τους να ζουν με αξιοπρέπεια και προειδοποιεί για μια άδικη ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου στην περιοχή».

 

Το μήνυμα ζητά «να εργαστούμε αμέσως για να καταργήσουμε τις οικονομικές κυρώσεις που υπέστη ο Συριακός λαός εδώ και χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές κρίσεις που επιδεινώνονται καθημερινά, ειδικά με την πανδημία  του Covid- 19 και τις καταστροφικές της επιπτώσεις».

Η επιστολή ανέφερε ότι «η Συρία πριν από δέκα χρόνια ήταν το καλάθι τροφίμων για την περιοχή. Σήμερα, ως αποτέλεσμα του πολέμου και των καταναγκαστικών μέτρων των ΗΠΑ, ο συριακός λαός υποφέρει πολύ», ζητώντας από τον Μπάιντεν να «εργαστεί για την ανακούφιση των επιπτώσεων της ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο με ένα νέο κύμα αστάθειας».


Η επιστολή καλεί την Ουάσινγκτον να «σταματήσει να χρησιμοποιεί μονομερή μέτρα για την επίτευξη των συμφερόντων της εις βάρος του λαού, ιδίως μέσω των άδικων κυρώσεων που επιβάλλονται στη Συρία».

Ο νόμος του Καίσαρα, εκτός από τη συριακή κυβέρνηση, στοχεύει σε όλα τα άτομα και τις εταιρείες που παρέχουν χρηματοδότηση ή βοήθεια στη Συρία, καθώς και μια σειρά από συριακές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την υποδομή, τη στρατιωτική συντήρηση και την παραγωγή ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι συριακές αντιπροσωπείες των μερών της μίνι συνταγματικής επιτροπής θα φτάσουν στη Γενεύη για την προετοιμασία της έναρξης των συνομιλιών του πέμπτου γύρου των εργασιών της αύριο, Δευτέρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Geir Pederson, εξέφρασε την ελπίδα για κάποια πρόοδο που θα προχωρήσει από το στάδιο της προετοιμασίας της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην κατάρτιση μιας πραγματικής συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Rai al Youm

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr