Οι Αμερικανοί θα εγκαταστήσουν συγκροτήματα Iron Dome στον Περσικό Κόλπο


Ιανουάριος 24, 2021. 18:29. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αναπτύξουν τις αμυντικές  αντιπυραυλικές συστοιχίες Iron Dome στις βάσεις τους στον Περσικό Κόλπο, όπως σημειώνει η ισραηλινή Haaretz.

Ωστόσο, το Ισραήλ, αρνείται να αποκαλύψει σε ποιες χώρες θα εγκατασταθούν οι συστοιχίες και το αμυντικό ίδρυμα ισχυρίζεται ότι η κίνηση δεν συμπεριλήφθηκε στις συμφωνίες εξομάλυνσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό είναι πιθανό επειδή το Patriot σε μεγάλο βαθμό δεν ανταποκρίνεται εναντίον drone, βαλλιστικών πυραύλων ή οτιδήποτε άλλο, και αυτό έχει γίνει εμφανές, όπως σημειώνεται.

Η απόφαση των ΗΠΑ λαμβάνεται μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ, μεταξύ Ισραήλ και δύο κρατών του Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

 Αφορά επίσης δύο μεγάλες συμφωνίες όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, αντίστοιχα.


Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα δύο συστοιχίες Iron Dome.


Η μία παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η  δεύτερη παραδόθηκε στις 3 Ιανουαρίου. Γ .

Το Τελ Αβίβ ελπίζει επίσης να πουλήσει περισσότερα από αυτά τα συστήματα στις ΗΠΑ στο μέλλον, καθώς η κατεστραμμένη υποδομή της Saudi Aramco το 2019 αποτελεί απόδειξη της μυθικής «αποτελεσματικότητας» του Patriot.

Το  αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome δημιουργήθηκε από κοινού από την Rafael Advanced Systems και την IAI's Elta Division. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις κατοικημένες περιοχές και τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία εξουδετερώνοντας τις εναέριες απειλές μικρής εμβέλειας.

Το σύστημα χρησιμοποιείται σε λειτουργία για σχεδόν 10 χρόνια στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του οποίου έχει αναχαιτίσει περισσότερα από 2.400 βλήματα. Οι συστοιχίες περιλαμβάνουν εκτοξευτές και πυραύλους που αναπτύχθηκαν από την Rafael Advanced Systems και μια σειρά ραντάρ από την Elta. Το συγκρότημα διαθέτει ένα κέντρο εντολών και ελέγχου που παραδίδεται από την Amperst.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ισραήλ δήλωσε ότι ήταν έτοιμο να παρακάμψει τον  αμερικανικό μεσάζοντα και να αντιμετωπίσει άμεσα τους υποτιθέμενους εχθρούς του στα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε μελλοντική συνεργασία στον τομέα της πυραυλικής άμυνας με αραβικά κράτη του Κόλπου που συμμερίζονται τις ανησυχίες του για το Ιράν, δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο  Μοσέ Πατέλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ισραηλινού Οργανισμού Άμυνας Πυραύλων που είναι μέλος του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ήταν ακόμη πρόωρο να επιδιώξει τέτοιες συμφωνίες.

«Τα πράγματα μπορούν να γίνουν, ίσως στο μέλλον», δήλωσε ο Πατέλ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν κάποιο από τα συστήματα μπορεί να προσφερθεί στους νέους εταίρους του Ισραήλ στον Κόλπο ή να συγχρονιστεί με παρόμοια συστήματα εκεί.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr