Η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ρωσικό S-400 αλλά περιμένει αξιόπιστες προσφορές από τις ΗΠΑ


Φεβρουάριος 17, 2021. 21:37. Ελλάδα.

Μόσχα.

Η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ρωσικό S-400, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ευνοϊκούς όρους για την Άγκυρα.

Η Άγκυρα δεν απέκλεισε τη δυνατότητα εγκατάλειψης της χρήσης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph σε περίπτωση ευνοϊκής προσφοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους στη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία. 

Μέχρι σήμερα, τέτοιες προτάσεις από την Ουάσιγκτον και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν ληφθεί, αν και υπάρχουν αναφορές ότι η Άγκυρα σκοπεύει να πουλήσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 που αγοράστηκαν νωρίτερα από τη Ρωσία με αντάλλαγμα δάνειο περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον δείχνει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις, ωστόσο, προφανώς προτίθεται να λάβει άλλα αμερικανικά όπλα σε αντάλλαγμα για το S-400. Πληροφορίες αναφέρουν για τα συγκροτήματα Patriot, κατώτερα από τα "Triumphs" , καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά δεν προσέφεραν τίποτα σε αντάλλαγμα, τίποτα συγκεκριμένο. Αλλά [ο Ερντογάν] είναι ένας ρεαλιστικός και πραγματιστικός πολιτικός, νομίζω ότι έχει διαφορετική γνώμη για αυτό.  Επομένως, δεν πρέπει να αναμένεται καμία ενέργεια από αυτόν», δήλωσε ο Ιβάν Τιμόφεεβ, διευθυντής Προγράμματος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

Επισημαίνεται ότι η Άγκυρα δεν ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη λειτουργίας των ρωσικών συστημάτων S-400, προφανώς προτίθεται να αποφύγει την επιβολή πολύ σοβαρών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr