Βουλγαρία: Αποκαλύφθηκε ολόκληρη ομάδα κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας


Μάρτιος 20, 2021.18:19. Ελλάδα.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας, αποκαλύφθηκε ομάδα κατασκοπείας που διαβίβαζε διαβαθμισμένες πληροφορίες στη Ρωσία, αυτό ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση η εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας στη Σόφια, Σίικα Μίλεβα.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, Ιβάν Γκέσεφ, η υπόθεση είναι απαράμιλλη στην πρόσφατη ιστορία από το 1944. Ευχαρίστησε την SANS και τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών για την αποκάλυψη της ομάδας. 

Ο Ιβάν Γκέσεφ ελπίζει ότι αυτή η υπόθεση δεν θα διαχωρίσει τους Βουλγάρους, αλλά θα τους ενοποιήσει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρώτα από όλα είμαστε Βούλγαροι και αγαπάμε την πατρίδα, μια λέξη που ξεχνάμε. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είμαστε Βουλγαρόφιλοι. Και ότι δεν μισούμε καμία χώρα. 

Ο αρχηγός της ομάδας είναι πρώην ανώτερο μέλος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον Υπουργό Άμυνας. Αποφοίτησε από τη στρατιωτική εκπαίδευση στη Βουλγαρία και το εξωτερικό, καθώς και από μια σχολή πληροφοριών στη Μόσχα, γνωστή ως GRU. Αργότερα έγινε λέκτορας. «Η δουλειά του ήταν να δημιουργήσει ένα σύστημα πληροφοριών», δήλωσε η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Σίικα Μίλεβα.


Η Ομάδα Κατασκόπων


Εκτός από τον πρώην ανώτερο αξιωματούχο που ήταν ο  διοργανωτής της κατασκοπευτικής ομάδας, οι άλλοι συμμετέχοντες στην ομάδα είναι στρατιωτικοί και κατέχουν ανώτερες κυβερνητικές θέσεις. Συγκέντρωναν και παρείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες στον αρχηγό τους.

Ο πρώτος είναι διευθυντής του συστήματος του Υπουργείου Άμυνας. Ήταν υπεύθυνος για τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό του τμήματος. Ο δεύτερος συμμετέχων είναι υπάλληλος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και εργάστηκε στη γραμμή αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών. Ο τρίτος είναι επίσης ενεργός αξιωματικός στη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, σε αποστολή στο εξωτερικό. Ο τέταρτος είναι πρώην αξιωματικός στρατιωτικών πληροφοριών.

Προσλήφθηκε επίσης ένας πρώην αξιωματικός στρατιωτικών πληροφοριών με αποστολές στο εξωτερικό, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής του διαβαθμισμένου μητρώου πληροφοριών της Εθνικής Συνέλευσης.

Ένα από τα μέλη της ομάδας προσπάθησε να δραπετεύσει χθες. Συνελήφθη αμέσως κοντά στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σόφια, δήλωσε η Έλεν Αλεξόφ της Στρατιωτικής Εισαγγελέα. Συνελήφθη στην περιοχή της Ρωσικής Πρεσβείας στη Σόφια. Ο νόμος προβλέπει 20 χρόνια ή ισόβια κάθειρξη για μια τέτοια πράξη. 

Υπάρχουν συνολικά έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Καταδικάστηκαν εναντίον τους για εγκλήματα σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα (κατασκοπεία υπέρ ξένου κράτους). Πέντε από τα άτομα κατηγορήθηκαν για έγκλημα σύμφωνα με το άρθρο 109, παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα (συμμετοχή σε ομάδα για διάπραξη εγκλημάτων σύμφωνα με το Κεφάλαιο Ι) και σε σχέση με ένα άτομο - τον αρχηγό της ομάδας, με έγκλημα βάσει Άρθρο 109., παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα.

Προς το παρόν, η Εθνοσυνέλευση δεν έχει λάβει επίσημες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές για τη συμμετοχή υπαλλήλου του ιδρύματος σε κατασκοπευτική ομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρακολουθούν στενά την υπόθεση κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας.

Dnes, 24 Часа,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr