Βουλγαρία: Πυρκαγιά σε στρατιωτικό εργοστάσιο- οι υπόνοιες για σαμποτάζ από Ρώσους


«Εισαγγελία: Υπάρχουν ομοιότητες σε 4 εκρήξεις πυρομαχικών που θα εξάγονταν σε Γεωργία και Ουκρανία»

 

Απρίλιος 28, 2021. 18:29. Ελλάδα.

Τρία πυροσβεστικά τμήματα των περιφερειακών υπηρεσιών του Βελίκο Τάρνοβο, Γκόρνα και Οριαχόβιτσα συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο στρατιωτικό εργοστάσιο «Άρκους»[ Аркус] στο Λιάσκοβετς.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρικό πίνακα σε μια αποθήκη, όπου δεν υπάρχουν εκρηκτικά ή πυρομαχικά.

Δεν υπάρχουν τραυματίες εργαζόμενοι, δεν υπάρχει κίνδυνος εκρήξεων, καθώς και για τους κοντινούς οικισμούς. Προς το παρόν, οι δραστηριότητες κατάσβεσης συνεχίζονται.

 

Οι τέσσερις προηγούμενες πυρκαγιές και οι υποψίες για ρωσικό σαμποτάζ

 

Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις εκρήξεων σε αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, καθώς και σε εγκαταστάσεις παραγωγής εκρηκτικών και εργοστάσια όπλων και πυρομαχικών. 


Η εισαγγελία, μαζί με τη SANS και τη Γενική Διεύθυνση της Χωροφυλακής, ανέλυσαν ορισμένες από τις περιπτώσεις στις οποίες βρέθηκαν ομοιότητες σε 4 από αυτές. 

Αυτό ανακοινώθηκε σε ενημέρωση από την εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας Σίικα Μίλεβα, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ και η επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας Βαλεντίνα Μαντζάροβα. 

 

Η Εισαγγελία υποψιάζεται σαμποτάζ από Ρώσους

 

«Σε αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις υπάρχει μια ομοιότητα που τις ξεχωρίζει από τις άλλες εκρήξεις. Δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες αιτίες κατά τη διερεύνηση των ατυχημάτων, δεν υπάρχουν θύματα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.  Σε όλες τις εκρήξεις υπάρχει προηγούμενη πυρκαγιά και η λειτουργική έκδοση είναι ότι ο σκοπός της είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι. Αυτές έγιναν εξ αποστάσεως και σε καμία από αυτές δεν ανακαλύφθηκε συγκεκριμένη τεχνική δυσλειτουργία, ωστόσο, η φωτιά κατέστρεψε την παραγωγή για εξαγωγή σε Γεωργία και Ουκρανία », εξήγησε η εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, Σίικα Μίλεβα,  κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι έξι Ρώσοι πολίτες έμεναν στη Βουλγαρία γύρω από τις ημερομηνίες των εκρήξεων και γύρω από τις ημερομηνίες της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Εμίλιαν Γκέμπρεφ.

«Πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο σκοπός των ενεργειών των Ρώσων πολιτών ήταν να διακόψει την προμήθεια ειδικών προϊόντων στη Γεωργία και την Ουκρανία. Συλλέγονται αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη συνενοχή των έξι σε πιθανά σοβαρά εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας της Βουλγαρίας», δήλωσε η εκπρόσωπος. 

24chasa, dnes

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr