Η δυνατότητα στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία


Απρίλιος 16, 2021. 19:29. Ελλάδα.

Δημόσια συζήτηση γίνεται στην Ουκρανία για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα εν όψει της ρωσικής απειλής.

Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ντμίτρι Ραζούμκοφ μίλησε για τη δυνατότητα εισαγωγής στρατιωτικού νόμου στη χώρα στο Κανάλι 4, όπως αναφέρει τοπικό δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του Βερχόβνα Ράντα (κοινοβούλιο) της Ουκρανίας, σήμερα δεν υπάρχουν λόγοι για την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, επειδή αυτό απαιτεί αντίστοιχο διάταγμα του προέδρου της χώρας.

Αφού, όμως, δεν υπάρχει αντίστοιχο διάταγμα, δεν υπάρχει περίπτωση  επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος , σημειώνει ο Ραζούμκοφ.

 Ταυτόχρονα, το κοινοβούλιο είναι έτοιμο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, εάν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο επικεφαλής του Βερχόβνα Ράντα.

Σημειώνεται ότι ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία σε όλη την ιστορία της  από την ανεξαρτησία της χώρας,  εισήχθη μόνο μία φορά:  αυτό έγινε την περίοδο από 26 Νοεμβρίου έως 26 Δεκεμβρίου 2018, μετά την παράνομη κατάσχεση των πλοίων των Ουκρανικών Ναυτικών Δυνάμεων από τη Ρωσία.

Ο στρατιωτικός νόμος καθιερώθηκε τότε σε 10 περιοχές της Ουκρανίας με πρόσβαση στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, καθώς και στα σύνορα με τη Ρωσία, την κατεχόμενη Κριμαία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

 Την τελευταία περίοδο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας  Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε αλλαγές στον κανονισμό για τη στρατιωτική θητεία των πολιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, καθιερώθηκε ο σχηματισμός στρατιωτικών διοικήσεων σε περίπτωση εισαγωγής στρατιωτικού νόμου.

Dialog

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr