Γερμανός Υπουργός Ευρώπης: Επικίνδυνο σενάριο η διάλυση της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης


Απρίλιος 16, 2021. 20:17. Ελλάδα.

 

Ο Γερμανός υπουργός Ευρώπης Μίκαελ Ροτ είπε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν μέλλον μόνο ως πολυεθνικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες και ότι «η δημιουργία νέων συνόρων είναι ένας δρόμος επικίνδυνος».

Δεν το ανέφερε ρητά, αλλά το μήνυμα του Μίκαελ Ροτ είναι σαφώς μια γερμανική αντίδραση σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με φερόμενο σλοβενικό ‘non paper’, ένα ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο, με ιδέες για την ειρηνική διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και επακόλουθα της προσάρτησης της Δημοκρατίας Σέρπσκα στη Σερβία καθώς και  της Ερζεγοβίνης στην Κροατία, που θα έρθει με την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

 

Η Γερμανία υποστηρίζει την περιφερειακή συμφιλίωση και συνεργασία ως κλειδί για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την πρόοδο της νοτιοανατολικής γειτονιάς της Κροατίας, πρόσθεσε ο Ροτ.

 

Η  Βέσνα Πούσιτς, , πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς, απάντησε στην ερώτησή σχετικά με το φερόμενο σλοβενικό ‘non paper’ του Σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, το  οποίο απασχόλησε περίπου όλη την εβδομάδα στα Βοσνιακά και Σλοβενικά μέσα ενημέρωσης.


«Το μόνο πράγμα που είναι σταθερό αυτή τη στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι αυτά τα σύνορα. Όλα τα άλλα είναι ασταθή. Τα σύνορα είναι κάτι που αποτελεί το σημείο εκκίνησης για περαιτέρω σταθεροποίηση. Και τώρα, αν τραβηχτεί σαν χαλί κάτω από τα πόδια σας, είναι ο βασικός ορισμός της ηλιθιότητας και αυτή είναι η επανάληψη των ίδιων διαδικασιών με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί διαφορετικό αποτέλεσμα - λέει η Πούσιτς.

 Δεύτερον, η διατριβή για τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη/Β-Ε, η οποία περιέχεται επίσης στο περιεχόμενο του «non Paper», είναι επίσης επικίνδυνη, πιστεύει η Πούσιτς.

«Αν μη τι άλλο, το βοσνιακό Ισλάμ έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει ευρωπαϊκό Ισλάμ. Η διατριβή για τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη Β-Ε είναι ένας μύθος και μια δόμηση, αλλά μπορεί να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όπως πολλοί τέτοιοι μύθοι και παραδοχές. Από κάτι που δεν είναι πρόβλημα, προσπαθούν να προκαλέσουν ένα πρόβλημα - εξηγεί η Βέσνα Πούσιτς αναφερόμενη στις αντιδράσεις για το ακραίο ισλαμικό στοιχείο στη Βοσνία στο ενδεχόμενο της διάλυσης της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr