Βούτσιτς: Η Ελλάδα αυξάνει το επίπεδο σχέσεων με την Πρίστινα, ελπίζουμε ότι δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο


Μάιος 27, 2021. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

 

Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς  δήλωσε ότι είχε λάβει επίσημη ενημέρωση ότι η Ελλάδα σκοπεύει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Πρίστινα σε επίπεδο θεσμών, δηλαδή πολιτικούς διευθυντές και πως εμπιστευόμαστε στη φιλία με την Αθήνα ότι δεν θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα - σε αναγνώριση της αυτοδιακηρυγμένης ανεξαρτησίας.

Σε δήλωση προς τον Τύπο- σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση- μετά τη συνάντηση με τον πατριάρχη και τους επισκόπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μέλη του Συμβουλίου Μητροπολιτών, ο Αλεξάνταρ Βούσιτς  δήλωσε ότι η Ελλάδα, όταν η Πρίστινα εισήγαγε φόρους επί αγαθών από την κεντρική Σερβία, έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει εμπορικά γραφεία , και τώρα έχει φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο.

«Την Παρασκευή, ενημερωθήκαμε επισήμως ότι θα βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Πρίστινα σε υψηλότερο επίπεδο, πολιτικούς διευθυντές, το οποίο είναι το υψηλότερο δυνατό πρόσωπο σε επίπεδο υπουργού», εξήγησε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος είπε ότι θα παρακαλέσει την Ελλάδα να μην το αφήσει να συμβεί αυτό, γιατί το επόμενο βήμα είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για πρόβλημα, διότι δείχνει ότι  η Ευρώπη, όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, θα μπορούσε να ενωθεί ενάντια στα συμφέροντα της Σερβίας, που είναι σε αντίθεση με τη διεθνή έννομη τάξη.

Είπε ότι υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος να πιεστούν κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Στη συνέχεια, λέει, θα επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες, όπου μια τρίτη χώρα θα εκπροσωπεί την Πρίστινα σε διεθνείς οργανισμούς, και έτσι θα γίνει μέρος του ΝΑΤΟ.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για εμάς. Προσκαλέσαμε τον Έλληνα πρέσβη για μια συνομιλία, αλλά δεν λάβαμε κανένα μέτρο, γιατί εμπιστευόμαστε τη φιλία και ελπίζουμε ότι δεν θα ακολουθήσουν περαιτέρω μέτρα και επαναπροσδιορισμοί», τόνισε ο Βούτσιτς.

Ερωτηθείς εάν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνώριζε την αυτοανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι λαμβάνει τέτοιες διαβεβαιώσεις καθημερινά, αλλά, και ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι «αυξάνουν το επίπεδο των σχέσεων τους», όπως λένε, με το Κοσσυφοπέδιο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr