Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Σκοπίων: «Η Βουλγαρία είναι προϊόν της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και του Βερολίνου»


Μάιος 20, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία-ΔΒΜ, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κάλεσε τις αρχές των Σκοπίων να ακυρώσουν μονομερώς τη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, ανέφερε το BGNES.

Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, δεν πρόκειται για «Συμφωνία γειτονίας», αλλά εμπόδιο για την ένταξη της ΔΒΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουμε αυτή τη Συνθήκη μονομερώς και να ζητήσουμε διεθνή βοήθεια. Ας καθίσουμε μαζί και να συντάξουμε μια νέα Συνθήκη με τη Βουλγαρία, αλλά με εγγυήσεις», τόνισε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι νέες πολιτικές δυνάμεις ενδέχεται να έρθουν στη Βουλγαρία που θα ενδιαφερόταν να δουν την ΔΒΜ να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν κάτι τέτοιο ήταν δυνατό, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε γιατί να μην είναι.

«Είχαμε πιστέψει ότι δεν ήταν δυνατό να  υπάρξει βουλγαρικό βέτο και  ότι η Βουλγαρία δεν θα ήταν εμπόδιο, αλλά είδαμε τι συνέβη.

Πρέπει να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία, αλλά με εγγυήσεις. Αποκαλούμε τους εαυτούς μας αδελφούς.

Ο Ζάεφ είχε δώσει συνεντεύξεις και είχε πει ότι ήμασταν «ένας λαός» και ότι «η Βουλγαρία δεν ήταν εμπόδιο και ήταν η μεγαλύτερη μας υποστήριξη για την ΕΕ», αυτό είχε πει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αναμένει «μια ολοκληρωμένη διπλωματική επίθεση από την ΕΕ κατά της Βουλγαρίας, διότι εάν επικεντρωθούμε στους πολιτικούς της ΔΒΜ, δεν θα υπάρξει επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η Βουλγαρία είναι προϊόν της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και του Βερολίνου


Ο Μίτσκοσκι επέμεινε ότι η ιστορία της χώρας του δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για το μέλλον της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βούλγαροι «είναι προϊόν δύο διεθνών Συνθηκών, του Αγίου Στεφάνου και του Βερολίνου».

«Ο ανατολικός μας γείτονας σχηματίστηκε ως ρωσικό πριγκιπάτο με έναν μόνο στόχο - της τότε τσαρικής Ρωσίας για να αποκτήσει διέξοδο στα ζεστά νερά (του Αιγαίου), είπε ο Μίτσκοσκι και τόνισε ότι, σε αντίθεση με τους Βουλγάρους, οι ίδιοι οι (Σλαβο)Μακεδόνες αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία τους.

Εξέφρασε επίσης την άποψη, για τη λεγόμενη βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία, δηλώνοντας ότι «μόνο οι αξιωματούχοι της βουλγαρικής πρεσβείας στα Τίρανα είναι Βούλγαροι στη χώρα αυτή».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr