Ζόραν Ζάεφ: Η μακεδονική γλώσσα με τη μοναδικότητά της αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο

 


Μάιος 5, 2021. 20:08. Ελλάδα.

Σκόπια.

Αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται ειλικρινά και έντονα στην επιμέλεια και την προώθηση της (Σλαβο)μακεδονικής γλώσσας, επειδή η γλώσσα μας είναι η εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα, έγραψε ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (RSM) Ζόραν Ζάεφ στο Facebook με αφορμή την 5η Μαΐου.

Η  «Ημέρα της Μακεδονικής Γλώσσας», κηρύχθηκε πριν από χρόνια ως εορτή προς τιμήν της 5ης Μαΐου 1945, όταν εγκρίθηκε η απόφαση του Προεδρείου της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της ‘Μακεδονίας’ (ASNOM) να υιοθετήσει το  (σλαβο)μακεδονικό αλφάβητο και να καθορίσει τη γλώσσα του σλαβικού πληθυσμού, ως μακεδονική, διαφοροποιημένη από τις γειτονικές.



Η κυβέρνηση για να προωθήσει τη μακεδονική γλώσσα, έχει ξεκινήσει τροποποιήσεις του νόμου για τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας και ακούει, όπως λέει, όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις προς την κατεύθυνση της εκλαΐκευσής της. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει μια σειρά φιλολογικών έργων από τις εκδοτικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Μακεδονικής Γλώσσας, ως συμβολή στον εμπλουτισμό και τη διάδοση της μακεδονικής γλώσσας.

«Η μακεδονική μας γλώσσα έχει περάσει από όλα τα στάδια της δημιουργίας και της κωδικοποίησης, της ανακάλυψης και της αναγνώρισης και σήμερα με τη μοναδικότητά της αναγνωρίζεται παγκοσμίως, εγγεγραμμένη στον προσωπικό φάκελο της χώρας μας στη μεγάλη οικογένεια των εθνών και στα κράτη μέλη του ΟΗΕ», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Σε μια δημοσίευση στο Facebook, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενιές επιτυχημένων επιστημόνων, γιατρών, μηχανικών, δημοσιογράφων, πολιτιστικών εργαζομένων έχουν εκπαιδευτεί, εκπαιδεύονται και θα διδαχθούν στα μακεδονικά ... και ότι αυτή η γλώσσα διδάσκεται σε 30 πανεπιστήμια του κόσμου.

Trud

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr