Σύνοδος κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας στην ΕΕ


Μάιος 11, 2021. 21:29. Ελλάδα.

 Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια της Σλοβενικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής αφιερωμένη στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή για τη διεύρυνση της Ένωσης με τις χώρες της περιοχής, ανέφεραν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Σλοβενίας,  Κυριάκος Μητσοτάκης και  Γιάνεζ Γιάνσα μετά τη συνάντησή τους, ανέφερε ο ανταποκριτής του MIA από την Αθήνα.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, η Ελλάδα, «ως το παλαιότερο μέλος της Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή, υπήρξε πρωταγωνιστής στις προσπάθειες διεύρυνσης της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια».

«Είμαι βέβαιος ότι η Προεδρία της Σλοβενίας θα δώσει άλλη ώθηση σε αυτήν τη δυναμική και γι’ αυτό χαίρομαι πολύ που επιβεβαιώθηκε η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Οκτώβριο στη Σλοβενία», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2003.

Εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: να διατηρηθεί η δυναμική, αν και υπάρχουν ενδείξεις κόπωσης σε ολόκληρη τη διαδικασία και, δεύτερον, να την εφαρμόσουμε και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, τονίζοντας ότι η κύρια προτεραιότητα για την ΕΕ πρέπει να είναι η διεύρυνση,  «έτσι ώστε, να δημιουργηθεί μια ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη».

«Η Σλοβενία ​​θεωρεί ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Προεδρία μας. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στοχεύουμε στη διοργάνωση έκτακτης διάσκεψης μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία ​​τον Οκτώβριο και ευχαριστώ τον πρωθυπουργό που μου έδωσε μερικές πολύ καλές ιδέες για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, προκειμένου να δώσουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική σε αυτές τις χώρες και έναν πραγματικό στόχο, τον οποίο ελπίζουμε ότι θα εκπληρωθεί νωρίτερα από τις προβλέψεις που έγιναν πριν από ένα χρόνο, είπε ο Γιάνσα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr