Cumhuriyet: «Η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ» λέει ο Έλληνας ΥΠΑΜ


Μάιος 17, 2021. Ελλάδα.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην ειδησεογραφική πύλη «US Maritime Institute (USNI)» , η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της να επεκτείνει τη στρατιωτική της ικανότητα εναντίον της Τουρκίας, την οποία θεωρεί ως κύρια απειλή, γράφει η τουρκική Τζουμχουριέτ.

Μιλώντας στο USNI, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ αγοράζοντας τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400. Ο Παναγιωτόπουλος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη χρήση του συστήματος κατά της Ελλάδας. 

Ενώ η απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία υπήρξε συχνά στόχος σκληρής κριτικής, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία, που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιούν τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300, τα οποία είναι οι προηγούμενες εκδόσεις των S-400.


«Όχι στη στρατιωτική διπλωματία»


Αναφερόμενος στις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός είπε, " Θα εμείνουμε στο διεθνές δίκαιο και όχι στη διπλωματία των πολεμικών πλοίων» για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία. 

Αγνοώντας τις διμερείς συμφωνίες η Ελλάδα μετέφερε στρατιώτες στα ελληνικά νησιά με πολιτικά πλοία στο παρελθόν και εξοπλίστηκαν, ενώ με τη Συνθήκη της Λωζάνης έχουν «Μη στρατιωτική κατάσταση».

 

«Σιδερένια δύναμη η Ελλάδα»

 

Ο Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η βάση που βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη έχει ιδιαίτερη σημασία για το αμερικανικό ναυτικό και το ΝΑΤΟ, καθώς έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

Ο Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι  η Ελλάδα δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, «εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ για συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ , το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος προηγουμένως κατείχε την εξουσία στην Ελλάδα, προσπαθούσε να μειώσει τις στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μάλιστα άνοιξε το θέμα της αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ. 

Αντίθετα, ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Άμυνας της νέας κυβέρνησης, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «τη σιδερένια δύναμη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο» .

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr