Διοικητής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατηγορείται για την κατάρριψη του ρωσικού Su-24

 


Φωτό από το ρωσικό δημοσίευμα

Μάιος 22, 2021. Ελλάδα.

Το περιστατικό με το ρωσικό Su-24, που καταρρίφθηκε κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας το 2015, ήταν σφάλμα του διοικητή της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Γιουβάλ, ο οποίος διέταξε τους υφισταμένους του να επιτεθούν σε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη χωρίς προειδοποίηση, γράφει η ρωσική Lenta.

Αυτό αναφέρεται από την ιστοσελίδα Nordic Monitor επικαλούμενη τα στοιχεία της ανακρίσεως του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του αντιπτέραρχου Αλί Ντουρμούς , που μίλησε ο ίδιος στο δικαστήριο στις 15 Αυγούστου 2017, την ημέρα του συμβάντος, η διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας ενημέρωσε τον Γιουβάλ για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που φαίνονται κοντά στα τουρκικά σύνορα.

 «Όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα και του είπαν για δύο ρωσικά αεροπλάνα που περιβάλλουν τα σύνορά μας, τους διέταξε να καταρρίψουν αεροπλάνα εάν διασχίζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο και έκλεισε το τηλέφωνο. Ως αποτέλεσμα, λίγα λεπτά μετά από αυτήν την κλήση, το [ρωσικό] αεροπλάνο που διέσχισε τον εναέριο χώρο μας καταρρίφθηκε από τους πιλότους », δήλωσε ο 45χρονος Ντουρμούς.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι η Τουρκία απέρριψε κάθε συμμετοχή του στρατού στο συμβάν. 

Υποστήριξε ότι το περιστατικό ήταν σφάλμα του πιλότου του F-16 που κατέρριψε το Su-24.

Στις 24 Νοεμβρίου 2015, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 που συμμετείχε στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία.

 Και οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν, ο πλοηγός κατάφερε να δραπετεύσει, ο πιλότος πυροβολήθηκε από το έδαφος από μαχητές.

 Μετά από αυτό, ξέσπασε κρίση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

 Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη για το περιστατικό, ισχυριζόμενοι ότι δεν γνώριζαν την εθνικότητα του καταρριφθέντος αεροπλάνου, το οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, εισήλθε στον εναέριο χώρο της. 

Το Γενικό Επιτελείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έδειξε τη διαδρομή του αεροπλάνου και είπε ότι δεν παραβίασε τα σύνορα της Τουρκίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr