Σερβική μυστική υπηρεσία: Η KFOR θα μειώσει τις δυνάμεις της στο Κοσσυφοπέδιο


Ιούνιος 12, 2021. Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έχει κινητοποιήσει τη Σερβία με εναλλακτικά σχέδια για να απειλήσει την ασφάλεια στην περιοχή, πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει η ρωσική «Σπούτνικ», ο Ντρέσουν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου στο σερβικό κοινοβούλιο, προέτρεψε το Βελιγράδι να προετοιμαστεί για μια αλλαγή στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να δώσει η Σερβία την απάντησή της.

Η αλβανική ιστοσελίδα Lajm, σημειώνει ότι η συνάντηση της Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ο Ντρέσουν είπε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα αντικατασταθούν από καθαρές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού.

 Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ» σημειώνει ότι σε έκθεση της σερβικής μυστικής υπηρεσίας, αναφέρεται ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου θα αποκτήσει σύντομα όπλα μάχης, τόσο σε πυροβολικό όσο και σε ένα στόλο ελικοπτέρων.

«Το σχέδιο της Πρίστινα είναι να εξοπλίσει τον στρατό έως το 2027 και να τον καταστήσει πλήρως λειτουργικό έως το 2029. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Τουρκία βοηθούν περισσότερο τον μετασχηματισμό», δήλωσε ο Ντρέσουν.

Πρόσθεσε ότι η παρουσία μελών της KFOR μειώνεται σημαντικά και από 12.000 στρατιώτες το 2010, σήμερα είναι 3.000, ενώ η προβολή αναφέρει ότι το σώμα θα μειωθεί στο στάδιο της ελάχιστης παρουσίας 2.500 στρατιωτών.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου έχουν επί του παρόντος 3.517 ενεργά μέλη, στα οποία περίπου το 10% είναι από τις μειονότητες, δυστυχώς μεταξύ αυτών υπάρχουν και Σέρβοι. Τα κεντρικά γραφεία και τέσσερις διοικήσεις σχηματίστηκαν το 2019 και αυτή είναι ολόκληρη η δομή ενός στρατού, δήλωσε ο Ντρέσουν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η παλιά φιλοδοξία της Πρίστινα είναι να δημιουργήσει μια μονάδα ελικοπτέρου, η οποία επί του παρόντος υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιλότοι έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία».

«Η επιχειρησιακή ικανότητα των τμημάτων ελικοπτέρων θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2023, πιθανώς με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αγοράζοντας μεταχειρισμένα ελικόπτερα», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής του σερβικού κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο στο Σπούτνικ, αποκαλύπτοντας την έκθεση πληροφοριών της Σερβίας.

Η μείωση των στρατευμάτων της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο εξηγείται μέχρι στιγμής από τη μείωση των δαπανών των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία στην πραγματικότητα έχουν το κόστος των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr