Πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»-αντί για τείχη χτίζονται γέφυρες



Ιούλιος 29, 2021. Ελλάδα.

Βελιγράδι/Σκόπια.

 

Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στα Σκόπια ότι είχε συζητήσει πολλές κοινές πρωτοβουλίες με τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, και ότι με την Ένωση, θα μπορούσαν να γίνουν ασύγκριτα περισσότερα από ό, τι όταν ήμασταν μόνοι.

 «Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας σε όλες τις συνθήκες», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι τα τρία έθνη έχουν την ίδια πορεία, όραμα και ευρωπαϊκές αξίες μπροστά τους.

Στα Σκόπια, μετά το περιφερειακό οικονομικό φόρουμ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μίνι Σένγκεν», δηλαδή «Ανοιχτά Βαλκάνια», ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για  τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα  και είπε ότι η Σερβία θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία στο δρόμο προς περαιτέρω προσέγγιση και περιφερειακή σταθερότητα για όλους τους πολίτες.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι συζήτησαν πολλές κοινές πρωτοβουλίες. «Όταν ενωνόμαστε, όταν είμαστε μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε ασύγκριτα καλύτερα από ό, τι όταν είμαστε μόνοι», δήλωσε ο Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στο Βελιγράδι τον Νοέμβριο και ότι θα συναντηθούν στα Τίρανα μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Πρόσθεσε  ότι η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας είναι μια win-win κατάσταση για όλους και ότι οι πολίτες θα δουν τα οφέλη στη ζωή τους.

Ο Βούτσιτς είπε ότι λυπάται που ορισμένοι στην περιοχή ήταν κατά της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», επειδή θα ήθελαν να παραμείνουν κολλημένοι στη δεκαετία του 1990 και εντός κλειστών συνόρων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είπε ότι είδε καλύτερα πόσο σημαντικό είναι να μην νιώθεις μόνος, όταν εκατό άνθρωποι βρίσκονταν κάτω από τα ερείπια του σεισμού.

«Υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας σε όλες τις συνθήκες και όταν κάποιος βρεθεί σε φυσική καταστροφή», είπε ο Ράμα και ρώτησε τη Β-Ε και το Μαυροβούνιο τι συμβαίνει με τις υπηρεσίες που συνεργάζονται κατά των καταστροφών και ενεργούν μαζί όπου είναι απαραίτητο.

Τόνισε ότι η ψυχή της πρωτοβουλίας είναι η συνεργασία, έχοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και τις εγκληματικές δραστηριότητες όπου πυρκαγιές καίνε τα δάση, οι οποίες μπορούν να σβηστούν πιο αποτελεσματικά εάν τα ελικόπτερα εργαστούν μαζί.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Έντι Ράμα ότι τα τρία έθνη έχουν τον ίδιο δρόμο, όραμα και ευρωπαϊκές αξίες μπροστά τους.

Σερβική Ραδιοτηλεόραση-RTS

--The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr