Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Η Ρωσία θα κατασκευάσει έναν ακόμη πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας


Αύγουστος 9, 2021. Ελλάδα.

Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην επαρχία της Σινώπης στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Το έργο έχει αναλάβει ρωσική εταιρεία και όπως αναφέρεται θα κατασκευαστεί ένας δρόμος 15 χιλιομέτρων προς τις εγκαταστάσεις καθώς και κανάλια μεταφοράς νερού.

Οι εργασίες για την κατασκευή αυτού του πυρηνικού σταθμού βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2018. 

Σύμφωνα με την αζέρικη «Trend», το κόστος τοποθέτησης του δρόμου και των καναλιών είναι της τάξης των 7,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πυρηνικός σταθμός Σινώπης θα κατασκευαστεί έως το 2023.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι αυτός ο πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαζόταν από την ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries. Ωστόσο, οι Ιάπωνες αποχώρησαν από το έργο και πιθανότατα θα συνεχιστεί από  τους Ρώσους εταίρους.

Ειδικοί από τη Ρωσική Ομοσπονδία κατασκευάζουν ήδη τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του πυρηνικού σταθμού θα είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, το 99 % των οποίων θα καλυφθεί από τη Rosatom.

 Το Ακούγιου θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες ισχύος, η συνολική ισχύς των οποίων θα φτάσει περίπου τα 4.800 MW.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αυτόνομου μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την υποστήριξη της ανάπτυξης της πυρηνικής επιστήμης, τεχνολογίας και εκπαίδευσης "AtomInfo-Center"  Αλεξάντερ Ουβάροφ, η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, οπότε οι Τούρκοι θα κατασκευάσουν ένα δεύτερο και πιθανώς τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο. Ο ειδικός πιστεύει ότι η τεχνολογία χρήσης των γαλλο-ιαπωνικών αντιδραστήρων ATMEA-1 σε αυτό το στάδιο δεν έχει προοπτικές και η Rosatom έχει σημαντικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα που μπορεί να ενδιαφέρουν την τουρκική πλευρά.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr