«Γιατί υπάρχει τόση απογοήτευση στα Τίρανα για τους Αφγανούς πρόσφυγες;»


Αύγουστος 19, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Δεν υπάρχει μίσος για τους Αφγανούς στα Τίρανα. Ούτε υπάρχει ρατσισμός με την καθαρή έννοια του. Υπάρχει όμως μια μεγάλη απογοήτευση, γιατί έρχονται, ποιος τους φέρνει, πόσοι είναι, πόσοι θα μείνουν, πότε θα φύγουν κ.λπ.

Αν και ο επίσημος ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπασά έκανε μια δημόσια δήλωση, η οποία συμφωνεί με την άφιξή τους να μην μετατρέψουν το πρόβλημα πολιτικό,  αλλά και πάλι υπάρχει η πολιτική του μορφή.

 

Η απογοήτευση δεν είναι για τους Αφγανούς, αλλά για τον Έντι Ράμα. Είναι μια απογοήτευση που προέρχεται από δύο προηγούμενες εμπειρίες των αντιπάλων του, σχετικά με τον σεισμό και την πανδημία.

Και στις δύο κρίσεις, η καταστροφή επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί πολιτικά.

Αλλά στο τέλος, ο Έντι Ράμα κέρδισε από αυτή τη χρήση.

Με τη διαχείριση του σεισμού έφτιαξε νέα σπίτια για περίπου 5 χιλιάδες αλβανικές οικογένειες, χιλιάδες άλλες έλαβαν άμεση χρηματοδότηση για ανακαίνιση σπιτιού και σε ορισμένες πόλεις υπήρξε μια αστική μεταμόρφωση, η οποία θα εξυπηρετήσει την Αλβανία για χρόνια ως πρότυπο.

Το ίδιο συνέβη και με την πανδημία. Παρόλο που η κυβέρνηση μπορεί να έκανε πολλά λάθη στη διαχείριση, καθώς σχεδόν κάθε κυβέρνηση στον κόσμο έκανε λάθη, η πανδημία διαχειρίστηκε και η Αλβανία μετά την άνοιξη ήταν η χώρα με τους χαμηλότερους αριθμούς στον κόσμο και συνεχίζει να αντέχει στην επιθετικότητα της παραλλαγής Δέλτα χάρη στον εμβολιασμό και την ασυλία της αγέλης.

Η συχνά μακάβρια προπαγάνδα της αντιπολίτευσης για την υποκίνηση πανικού, την επινόηση του θανάτου και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης απέτυχε.


 Πρωτοβουλία του Ράμα η φιλοξενία των Αφγανών


Η αφγανική κρίση προκαλεί απογοήτευση μόνο και μόνο λόγω αυτού. Όλοι οι αντίπαλοι του Έντι Ράμα πιστεύουν ότι αυτή είναι η τρίτη χρυσή του υπόθεση και προσπαθούν να επιτεθούν με μπανάλ πράγματα.

Ένα σημείο είναι ότι το κάνει για να τα πάει καλά με τις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι είδηση ​​για τον Έντι Ράμα. Τα νέα αφορούσαν τον Λουλζίμ Μπασά.

Στη συνέχεια τον κατηγορούν ως διεθνή καυχησιάρη, στη συνέχεια αρχίζουν να ψάχνουν πού θα εγκατασταθούν οι Αφγανοί, εάν θα παρενοχλούν τις Αλβανίδες (οι Αλβανοί της δεκαετίας του 90 ήταν οι πιο σεξουαλικά απογοητευμένοι μετανάστες στην Ευρώπη) και τέλος πρέπει να τον κατηγορήσουν για κλοπή βοήθειας για τους Αφγανούς και ούτω καθεξής.

Δεν τα έχουν με τους Αφγανούς. Ούτε με την οδυνηρή ιστορία τους. Το έχουν με το γεγονός ότι ο Έντι Ράμα το παρουσιάζει ως κρίση που θα λύσει και ο φόβος αυτών είναι ότι θα τη λύσει.


Μέρο Μπαζέ 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr