Ερντογάν στο Σαράγεβο: Η Τουρκία υποστηρίζει την ακεραιότητα της Β -Ε και την ειρήνη στην περιοχή


Αύγουστος 28, 2021. Ελλάδα.

Σαράγεβο.

 

Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές του λαού μας [κατοίκων της Τουρκίας], δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο Σαράγεβο, μετά από συνάντηση με μέλη του Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β -Ε) Ζέλικο Κόμσιτς, Μιλοράντ Ντόντικ και  Σεφίκ Γιαφέροβιτς .

 

Το θέμα της συνάντησης ήταν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Β -Ε, καθώς και η κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Β -Ε, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της, καθώς και τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή.

 Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται επίσης για αύξηση του κύκλου εργασιών στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ και η συμφωνία εμπορικής συνεργασίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2021, θα διευκολύνει τις εισροές επενδύσεων.

 Ο Ερντογάν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα μέρη θα πρέπει να αναπτύξουν συνεργασία στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της γεωργίας, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα.

Τόνισε ότι αυτή είναι η τρίτη συνάντησή του με τα μέλη του Προεδρείου της Β -Ε το 2021, πράγμα που δείχνει ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στον στενό διάλογο μεταξύ των μερών.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Προεδρείου της Β-Ε, Ζέλικο Κόμτσιτς, είπε ότι τα μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριμερή συνάντηση Β-Ε-Τουρκίας-Σερβίας στο έδαφος της Βοσνίας.


Ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος εκπροσωπεί τον Σερβικό λαό στο Προεδρείο της Β -Ε, συμμετείχε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, παρά το μποϊκοτάζ των Σέρβων της Βοσνίας σε όλες τις κεντρικές αρχές της χώρας και η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS, μία από τις δύο οντότητες της Β -Ε).

Μετά τη συνάντηση, ο Ντόντικ σημείωσε ότι η λήψη αποφάσεων στη Β-Ε έχει εμποδίσει εδώ και καιρό και αυτή η κατάσταση ισχύει για όλα τα ζητήματα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί εσωτερική συμφωνία με τη βοήθεια των Προέδρων της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όσον αφορά τη διάλυση της Β -Ε, είπα ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι καλύτερο από έναν πόλεμο.

Νομίζω όμως ότι τώρα τέτοιες συγκρούσεις είναι αδύνατες και εξέφρασα την ετοιμότητά μου για διάλογο. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη της Συμφωνίας Ντέιτον - χωρίς την παρέμβαση ξένων με τη μορφή που επέτρεπαν στην ύπαρξή της μέχρι τώρα - παρέχει ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να μιλήσουμε.

Ζήτησα από τον φίλο μας, που είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν, να μας βοηθήσει σε αυτό», είπε ο Ντόντικ.

Μετά τη συνάντηση των ηγετών, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Β -Ε, αφιερωμένες σε έργα υποδομής και οικονομικής συνεργασίας.

Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε εκεί.

Έτσι, δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει πρόοδος στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Σαράγεβο-Βελιγραδίου, τον οποίο η τουρκική πλευρά είχε υποσχεθεί προηγουμένως να υποστηρίξει.

 Ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Σαράγεβο για τέταρτη φορά. Επισκέφτηκε προηγουμένως την πρωτεύουσα της Β -Ε το 2015, 2018 και 2019.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επίσκεψης, ο Τούρκος Πρόεδρος συμμετείχε επίσης στα εγκαίνια του τζαμιού που πήρε το όνομά του από τον  Ιμάμη  Χαβάγιε Φολ (Τζαμί Μπαστσαρσί)η αποκατάσταση του οποίου πραγματοποιήθηκε με τουρκικά κεφάλαια από την TIKA.

 Επιπλέον, ο Ερντογάν έγινε κουμπάρος του γάμου της Σαρία της κόρης του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ηγέτη του Κόμματος για τη Δημοκρατική Δράση, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των μουσουλμανικών κομμάτων στη Β -Ε.

Η γαμήλια τελετή της Γιαμίνα Ιζετμπέγκοβιτς και του επιχειρηματία  Τσαμίλ Χουμάσκιτς πραγματοποιήθηκε στο "Running Mosque" στο κέντρο του Σαράγεβο. Στις 28 Αυγούστου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί το γειτονικό Μαυροβούνιο.

 

predsjednistvobih.ba

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr