Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Έκκληση Αιγύπτου σε Αλγερία και Μαρόκο να ‘επιδιώξουν διπλωματική λύση’


Αύγουστος 27, 2021. Ελλάδα.

Κάιρο.

Την Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι πραγματοποίησε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες,  με τον Ραμτάνε Λαμάρα, Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλγερίας και με τον Νάσερ Μπουρίτα, Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου του Μαρόκου.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός Σούκρι αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια των δύο τηλεφωνικών κλήσεων, στις πρόσφατες εξελίξεις και συγκεκριμένα στις σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφικών χωρών και τρόπους προώθησης για την υπέρβαση αυτών των συνθηκών.

Ο Σούκρι τόνισε επίσης την ανάγκη να εργαστούν για την προώθηση διπλωματικών λύσεων και διαλόγου σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ τους, προς το συμφέρον της προώθησης της κοινής αραβικής δράσης, στην οποία οι δύο αδελφικές χώρες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στους διάφορους μηχανισμούς της.

 Ο Λαμάρα είχε ανακοινώσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Μαρόκο, κατηγορώντας το γειτονικό βασίλειο ότι διέπραξε πράξεις που τις χαρακτήρισε ως παράνομες και εχθρικές εναντίον της Αλγερίας.

«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι το Μαρόκο δεν έχει σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες και εχθρικές ενέργειες εναντίον της Αλγερίας», δήλωσε ο Λαμάρα σε συνέντευξη Τύπου .

Τον περασμένο Ιούλιο, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ  ζήτησε να ξεπεραστούν οι διαφορές με τη γειτονική Αλγερία και να ανοίξουν τα κλειστά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών από το 1994.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr