«Αντιτουρκική κίνηση Αμερικανών γερουσιαστών»


Αύγουστος 11, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Είκοσι οκτώ μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Στην επιστολή, αναφέρεται ότι τα  μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που αναπτύχθηκαν από την Τουρκία προκάλεσαν αστάθεια σε ορισμένες περιοχές και προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προβαίνει σε ένα βήμα που θα φέρουν κρίση στις σχέσεις, οι οποίες έχουν αμβλυνθεί με τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν και του Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες ...

Η  επιστολή με πρωτοβουλία του εκπροσώπου του Ρόουντ Άιλαντ, Ντέιβιντ Σικιλίν, και του εκπροσώπου της Φλόριντα, Γκας Μπιλιράκης, υπογράφηκε από 28 Γερουσιαστές και στάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Εκφράστηκε ανησυχία σχετικά με τα προγράμματα των μη επανδρωμένων  εναέριων οχημάτων (επιτήρησης και επιθετικών) της Τουρκίας αναφέρεται στην επιστολή.

 «Αυτό το πρόγραμμα έχει αποσταθεροποιήσει πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο και απειλεί τα συμφέροντα, τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ».

 

Σχολιάζοντας την κίνηση που θα αυξήσει την ένταση στη γραμμή των ΗΠΑ και της Τουρκίας, η οποία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, ειδικά την ένταση των S-400, τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί είπαν ότι το Κογκρέσο στοχεύει το πρόγραμμα UAV της Τουρκίας. 

Πριν από δύο εβδομάδες, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ  ενημέρωσε την αναπληρώτρια γραμματέα  Βικτόρια Νούλαντ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Παρόμοια ενημέρωση ζητείται τώρα από τον υπουργό Άντονι Μπλίνκεν.

Κάνοντας μια δήλωση για το θέμα, ο Μπιλιράκης είπε: «Αυτό το βήμα έγινε παράλληλα με το πρόβλημα που προκάλεσε τις κυρώσεις της CAATSA. Όπως και στις κρίσεις F-35 και S400, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και να επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν τα όπλα και η τεχνολογία των ΗΠΑ με τρόπο που επηρεάζει αρνητικά την εθνική μας ασφάλεια ή παραβιάζει τον νόμο. Ως εκ τούτου, ζητάμε πληροφορίες από τη διοίκηση του Μπάιντεν για αυτό το θέμα», είπε.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «τα drones της Τουρκίας χρησιμοποιήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν, τη Συρία και τη Λιβύη τον τελευταίο  χρόνο.

 Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη με την Πολωνία και το Πακιστάν και η κοινή διαδικασία παραγωγής με τη Ρωσία και το Πακιστάν βρίσκεται στην ατζέντα.

 Η Τουρκία ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζει τη δημιουργία μόνιμης βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο. 

Ζητάμε ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας. 

Θέλουμε να μάθουμε αν τα υλικά και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η Τουρκία για την κατασκευή UAV παραβιάζουν τις κυρώσεις ή παραβιάζουν τους κανόνες του ΝΑΤΟ. Θέλουμε την αναστολή της αποστολής οποιασδήποτε τεχνολογίας drone στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Sözcü

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr