«Με ψεύτικα βίντεο και φωτογραφίες κυνηγούν τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία»


Αύγουστος 12, 2021. Ελλάδα.

Συρία.

Οι ρατσιστικές φήμες εναντίον των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία έχουν αυξηθεί δραματικά και επικίνδυνα στα κοινωνικά μέσα, καθώς ορισμένοι μπλόγκερ στο Facebook και στο Twitter έχουν καταφύγει στην μετάδοση ψευδών βίντεο και κατασκευασμένων εικόνων που είναι αβάσιμες ή παλιές, που συνέβησαν σε άλλες χώρες, και όχι στην Τουρκία με  σκοπό την υποκίνηση μίσους και διχόνοιας, γράφει η Orient.net.



Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα δημοσιεύθηκαν τέσσερα βίντεο και ψεύτικες φωτογραφίες που αποσκοπούσαν στον εκφοβισμό των Σύρων μεταναστών και των προσφύγων γενικότερα και την στροφή των Τούρκων πολιτών εναντίον τους και αντίστροφα, μέσω αυτών των βίντεο και φωτογραφιών που περιέχουν συμπεριφορές που κάνουν τον θεατή δείχνει αποστροφή προς τους Σύρους.

Πρώτη εξαπάτηση

 Το βίντεο που δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να δέρνει έναν νεαρό Σύρο στην Άγκυρα και στην  συνέχεια ένας από τους κατοίκους της περιοχής μπήκε στο αυτοκίνητό του και ποδοπάτησε τον νεαρό αρκετές φορές, γεγονός που προκάλεσε θυμό και επιθυμία εκδίκησης σε πολλούς Σύριους στην Τουρκία, απαιτώντας εκδίκηση για τον νεαρό άνδρα που ισχυρίστηκε στο βίντεο ότι ήταν Σύρος, η αστυνομική διοίκηση της Άγκυρας διέψευσε εντελώς την είδηση.

Η αστυνομία δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα της στο Twitter σχετικά με το βίντεο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι παλιό και δεν ήταν τραβηγμένο στην Τουρκία, ενώ έδειξε το πρωτότυπο βίντεο, το οποίο φαίνεται να έλαβε χώρα στην κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ στις 21 Φεβρουαρίου, μετά από καυγά αναπτύχθηκε γρήγορα και οδήγησε στο θάνατο του θύματος.

Δεύτερη εξαπάτηση

 Δημοσιεύθηκαν εικόνες της τουρκικής αστυνομίας σε αντισυριακούς διαδηλωτές στην Άγκυρα
Το κράτος της Άγκυρας εξέδωσε μια δήλωση που εξηγεί το ψεύδος πολλών φωτογραφιών που διαδόθηκαν στο Twitter σχετικά με τη δολοφονία ενός Τούρκου νεαρού από Σύρους στη γειτονιά Batal Gazi στην περιοχή Al-Tindagh, προσθέτοντας ότι πολλοί αντι-πρόσφυγες μεταδίδουν ψευδείς και αβάσιμες φωτογραφίες και βίντεο, ζητώντας από όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στην αντιμετώπιση τέτοιων ειδήσεων και να μην τις πιστεύουν.


 Μεταξύ αυτών των εικόνων είναι μια εικόνα των διαδηλωτών που επιτίθενται στα καταστήματα και τα σπίτια των Σύρων προσφύγων, ενώ οι αστυνομικοί τους βοηθούν και τους δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις δολιοφθορές τους δραστηριότητες, κάτι που διαψεύστηκε από την αστυνομική ηγεσία και επιβεβαίωσε την έναρξη έρευνας για την αξιοπιστία του.

 

Τρίτη εξαπάτηση



 Μια φωτό δείχνει ότι υψώνουν τη σημαία του Αφγανιστάν στις παραλίες της Αλάνια και την χρησιμοποιούν για να υποκινήσουν εναντίον των Σύρων


Άλλοι ακτιβιστές μετέδωσαν βίντεο και φωτογραφίες που ανέβαζαν την αφγανική σημαία στις παραλίες της τουριστικής περιοχής της Αλάνια, η οποία, όταν διαδόθηκε στους ιστότοπους επικοινωνίας, δημιούργησε μεγάλη οργή και αποδοκιμασία από τους Τούρκους πολίτες, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας τους να διώξει αυτούς τους ανθρώπους.

Εκμεταλλευόμενοι αυτό το περιστατικό οι κύκλοι αυτοί προσπαθούν να υποκινήσουν αισθήματα εναντίον των Σύρων,  και όχι μόνο των Αφγανών, χρησιμοποιώντας την ευκαιρία της αντιπολίτευσης που μιλάει για τον κίνδυνο των προσφύγων γενικά, με επικεφαλής τους Σύρους που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό στη χώρα.

 

Τέταρτη εξαπάτηση

 


Προκλητικά και παράφορα σκηνοθετημένα κλιπ ενάντια στους πρόσφυγες γενικά, Σύρους και Αφγανούς ειδικότερα, συνέχισαν να εμφανίζονται, καθώς στο twiter  μετέδωσαν φωτογραφίες και ένα βίντεο με  εκατοντάδες πρόσφυγες να ανεβαίνουν στον φράχτη των συνόρων μεταξύ Ιράν και Τουρκίας στην πολιτεία Βαν στα ανατολικά της χώρα, την οποία η κυβέρνηση διεύψευσε.


Μετά την επανεξέταση και την επαλήθευση των φωτογραφιών και του βίντεο, έγινε σαφές ότι είναι παλιές από το 2015 και φέρουν τον τίτλο «Η αστυνομία συνοδεύει μετανάστες στα χωράφια καθώς περπατούν από το χωριό Regonci της Σλοβενίας προς το προσφυγικό στρατόπεδο Brezes στις 23 Οκτωβρίου 2015, ενώ αποδείχθηκε ότι το βίντεο ήταν κατασκευασμένο και φυσικά όχι στην επαρχία Βαν και ότι ο φράχτης των συνόρων είναι πολύ υψηλότερος και δεν μπορεί να ανέβει κανείς.

 

Αυτές οι ενέργειες  και πολλές άλλες, έρχονται σε μια εποχή που πολλοί πολιτικοί που συνδέονται με τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, προσπαθούν να υποκινήσουν εναντίον των Σύρων προσφύγων και να πιστέψουν ψεύτικες ειδήσεις και να τους κρίνουν χωρίς να επαληθεύσουν την αυθεντικότητά τους.

 

orient-news.net

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr