Η Αίγυπτος καταδικάζει κάθε εξωτερική παρέμβαση στις αραβικές χώρες


Σεπτέμβριος 9, 2021. Ελλάδα.

Κάιρο.

 

Σε ομιλία του, την Πέμπτη, στη  Συνεδρίαση του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, καταδίκασε τις κραυγαλέες επεμβάσεις στις αραβικές χώρες, οι οποίες προκαλούν τη δημιουργία αντιπαλότητας μεταξύ των Αράβων.

Οι ξένες δυνάμεις στη Λιβύη

Ο Σούκρι τόνισε ότι υπάρχουν αραβικές προσπάθειες για την υποστήριξη της αποκατάστασης της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη, με την εφαρμογή της πολιτικής λύσης όπως επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου και των σχετικών αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ζήτησε την ταχεία έξοδο όλων των ξένων δυνάμεων, ξένων μαχητών και μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης και την ταχεία διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών την προγραμματισμένη ημερομηνία τους στο τέλος αυτού του έτους.

Το Παλαιστινιακό Ζήτημα

Ο Σούκρι επεσήμανε ότι η Αίγυπτος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, ολοκληρωμένης και βιώσιμης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Υποστήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης

Επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του για τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης, την ενότητα της Υεμένης και την ανεξαρτησία της, απορρίπτοντας όλα όσα θα αποσταθεροποιούσαν την ασφάλεια της Υεμένης και θα τρομοκρατούσαν τον λαό της.

Ο Σούκρι καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούτι στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και τις απώλειες και θύματα, τονίζοντας την υποστήριξη της χώρας του σε όλα τα μέτρα που έλαβε το Ριάντ για την υπεράσπιση της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Το φράγμα της Αιθιοπίας

Όσον αφορά το ζήτημα του φράγματος της Αιθιοπίας, τόνισε ότι η λύση βρίσκεται σε μια δεσμευτική και δίκαιη συμφωνία που διατηρεί το δικαίωμα της Αιθιοπίας στην ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν προδικάζει τα δικαιώματα ύδρευσης της Αιγύπτου και του Σουδάν στον ποταμό Νείλο.

Al Ghad.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr