Πενταρόφσκι: «Ζήτησα βοήθεια από τον Μητσοτάκη για τον αποκλεισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας»


Οκτώβριος 5, 2021. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, πραγματοποίησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης της χώρας του.

Μετά από συναντήσεις με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πενταρόφσκι τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι τα δύο ανώτερα πολιτικά όργανα στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι έγκυρη, θα τηρηθεί και ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την πλήρη εφαρμογή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος επανέλαβε την άποψη ότι οι συμφωνίες πρέπει να διασφαλίζονται, να προστατεύονται και να εφαρμόζονται και ότι αυτός είναι ο κύριος δείκτης της σοβαρότητας των μερών που υπογράφουν και δεσμεύονται γι’ αυτές.

«Είμαστε απολύτως σοβαροί σε αυτό το κομμάτι, έχουμε μια σαφή πολιτική πρόθεση να εφαρμόσουμε όλα όσα γράφονται στο εσωτερικό του και υπό αυτήν την έννοια ζήτησα από την ελληνική πλευρά μεγαλύτερη επιμέλεια όσον αφορά πολλά στοιχεία, συστατικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία, κυρίως λόγω του Covid – 19,  βρέθηκαν σε ένα είδος αναμονής»,  είπε ο Πενταρόφσκι.


Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι μετά από κάποια στασιμότητα, η Επιτροπή Εμπορικών Σημάτων και η Επιτροπή Εκπαιδευτικών, Ιστορικών και Αρχαιολογικών Θεμάτων θα συνεχίσουν να εργάζονται και ότι υπάρχει ανακοίνωση για την επόμενη συνάντησή τους, ανεξάρτητα από την προεκλογική περίοδο στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πενταρόφσκι πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Αρχαιολογικών, Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Θεμάτων, ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ότι έχει υιοθετήσει και εναρμονίσει τέσσερα σημεία.

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο Πενταρόφσκι είπε ότι ζήτησε βοήθεια και υποστήριξη για τον αποκλεισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας.

«Περιμένουμε υποστήριξη και βοήθεια από αυτόν σε σχέση με εκείνους τους εκπροσώπους των κρατών μελών που εξακολουθούν να είναι σκεπτικοί, πρώτα από όλα τη Βουλγαρία, και φυσικά με άλλους που ενδέχεται να έχουν κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τη δεύτερη χώρα που γνωρίζετε ότι έχει αντιμετωπιστεί άτυπα μέχρι τώρα σε ένα πακέτο μαζί μας, που είναι η Δημοκρατία της Αλβανίας »,είπε ο Πενταρόφσκι.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις με την ελληνική ηγεσία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δωρεά 20.000 εμβολίων, καθώς και για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση πυρκαγιών στο έδαφος του δήμου Γευγελής.

«Έχουμε δείξει πρακτικά πώς λειτουργεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πώς πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, ανεξάρτητα από το πού υπάρχουν προβλήματα αυτού του τύπου», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

Sitel, MakFax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr