Πρόεδρος Κροατίας: «Τσαρλατανισμός» η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Απρίλιος 26, 2022. Ελλάδα.

Ζάγκρεμπ.

Ο Κροάτης Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε σήμερα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έως ότου αλλάξει ο εκλογικός νόμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη/ Β-Ε, και ότι μέχρι τότε, το Κροατικό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε, «δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη κανενός στο ΝΑΤΟ».

 Όπως είπε σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συζητηθεί, αλλά τη θεώρησε «πολύ επικίνδυνη περιπέτεια».

 Υπενθύμισε ότι δεν μπορούσε να αποφασίσει επίσημα για την είσοδο αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ μόνος του, αλλά το θεωρεί «πολύ επικίνδυνο τσαρλατανισμό».

«Θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να εμπλέξτε τη Φινλανδία, η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνος τσαρλατανισμός. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε όχι. Αλλά, η Φινλανδία είναι πιο σημαντική  από την Κροατία και τους Κροάτες στη Β-Ε, έτσι δεν είναι;» ρώτησε ο Μιλάνοβιτς.

«Να αλλάξει το καθεστώς προς τους Κροάτες στη Βοσνία»

«Σε ό,τι με αφορά, ας μπουν στο ΝΑΤΟ, ας αγγίξουν τη θυμωμένη αρκούδα με το στυλό στο μάτι. Αλλά μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου, έως ότου αναγκαστεί ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, το κοινοβούλιο δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη κανενός στο ΝΑΤΟ», είπε ο αρχηγός του κροατικού κράτους. 

 

«Εν μία νυκτί…»

 

«Λυπάμαι που αυτό συμβαίνει σε μια υποδειγματική χώρα όπως η Φινλανδία, θα ήθελα, όμως, να μας στηρίξουν στα προβλήματά μας», είπε ο Μιλάνοβιτς.

«Στάση» στα Βαλκάνια και είσοδος στους Φινλανδούς «εν μία νυκτί», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς και επεσήμανε ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι «τρομερή» όπου η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν μπορούν να ενταχθούν στη Σένγκεν, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζεται», ενώ η Φινλανδία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εν μία νυκτί.

«Θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ;» Κανένα πρόβλημα, απλά έχουμε αρκετό χρόνο. Αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη Φινλανδία, και για εμάς είναι ζήτημα αν οι Κροάτες θα εκλέξουν έναν Κροάτη εκπρόσωπο στην Ερζεγοβίνη. Τώρα θα το ακούσουν άνθρωποι που διαφορετικά δεν θα άκουγαν. Γιατί αυτό είναι αρκετό», είπε ο Μιλάνοβιτς», σημειώνει η index.hr.

«Για μένα είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον του κράτους, του έθνους και του λαού, το να είναι, δηλαδή, η Β-Ε ένα οργανωμένο κράτος. Τότε το Ζάγκρεμπ θα υποστηρίξει τη Β-Ε να μπει στην ΕΕ», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς.

politika.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr