NYT: Πως μπόρεσε η Ρωσία να εκτοξεύσει τόσους πολλούς πυραύλους στην Ουκρανία αφού έχει …εξαντληθεί;


Νοέμβριος 19, 2022. Ελλάδα.

Το μαζικό χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 15 Νοεμβρίου έθεσε το ζήτημα των ρωσικών αποθεμάτων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για άλλη μια φορά, γράφουν οι New York Times.

Εκείνη την ημέρα, η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους στην Ουκρανία - ήταν το πιο μαζικό χτύπημα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα στην Ουκρανία και στη Δύση, έγινε πολύς λόγος για το γεγονός ότι τα αποθέματα τέτοιων όπλων στη Ρωσία έχουν εξαντληθεί και αυτό θα οδηγούσε σε μείωση του βομβαρδισμού των ουκρανικών εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας υποδομής.

 Με βάση εκτιμήσεις ειδικών, οι New York Times δημοσιεύουν τέσσερις εκδοχές για το πώς η Ρωσία μπόρεσε να επιφέρει ένα τόσο τεράστιο πλήγμα.

Πρώτον  , η Ρωσία αγοράζει πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει στραφεί στη ΛΔΚ με αίτημα για προμήθεια πυρομαχικών. 

Η Τεχεράνη προμηθεύει ήδη τη Μόσχα με drone Shahed-136, τα οποία χρησιμοποιεί ως πυραύλους κρουζ. 

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ δήλωσε πρόσφατα ότι το Ιράν θα προμηθεύσει επίσης τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους.

Η δεύτερη εκδοχή  είναι ότι η Ρωσία μπορεί να αναπληρώσει τα δικά της οπλοστάσια.

 Σύμφωνα με μια ανάλυση της «Jane's Defense», η Ρωσία μπορεί να ήταν σε θέση να αποθηκεύσει εκ των προτέρων μικροτσίπ και άλλα εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή όπλων ακριβείας.

 Ίσως αυτά τα αποθέματα να συσσωρεύονται εδώ και αρκετά χρόνια. 

Επιπλέον, η παραγωγή πυραύλων μπορεί να είχε επιταχυνθεί ακόμη και πριν από τον πόλεμο, και τώρα, σύμφωνα με την Jane's, πολλά ρωσικά εργοστάσια εργάζονται σε τρεις βάρδιες και επτά ημέρες την εβδομάδα.

Τρίτον, η Ρωσία χρησιμοποιεί περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους, εξοικονομώντας πυραύλους κρουζ. Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν ήδη πυραύλους αεράμυνας S-300 εναντίον επίγειων στόχων. Αυτό οδήγησε τους δυτικούς εμπειρογνώμονες να υποθέσουν ότι τα αποθέματα επίγειων πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων έχουν μειωθεί.

 Το ακριβές μέγεθος του ρωσικού πυραυλικού οπλοστασίου στη Δύση πιθανότατα δεν είναι γνωστό σε πολλούς, πιθανόν σε κανέναν.

 Αλλά στη Δύση, πιστεύουν ότι η Μόσχα φοβάται σοβαρά ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος με το ΝΑΤΟ και διατηρεί ένα ορισμένο απόθεμα πυραύλων έκτακτης ανάγκης σε αυτή την περίπτωση. 

Το τι αποσυσκευάστηκε και ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 15ης Νοεμβρίου είναι άγνωστο.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr