Οι Λιβανέζοι καίνε τράπεζες

 Κάτοικος της Βηρυτού ουρλιάζει μετά την πυρπόληση τράπεζας χθες

Φεβρουάριος 17, 2023. Ελλάδα.

Βηρυτός.

Διαδηλωτές έσπασαν υαλοπίνακες τραπεζών και  κατέστρεψαν ταμειακές μηχανές αφού η λίρα του Λιβάνου κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου.

Η χώρα κοντεύει να εκραγεί υπό το βάρος της οικονομικής και πολιτικής κρίσης και της εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης, σε συνδυασμό με τη διαρροή ειδήσεων για αμερικανική απειλή για επιβολή κυρώσεων στον Ριάντ Σαλαμέχ, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της αποκάλυψης οικονομικής σχέσης μεταξύ του και της «Χεζμπολάχ».

 Διαδηλωτές στη συνοικία Μπαντάρο της Βηρυτού έκαψαν προσόψεις τραπεζών και άλλοι επιτέθηκαν στο σπίτι του επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών, Σαλίμ Σαφίρ, στο Σιν ελ Φιλ,  καθώς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες έγιναν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

Μετά την κατάρρευση της λίρας έναντι του δολαρίου (1 δολάριο έφτασε τις 80.000 λίρες), δημιουργήθηκε ένα σοβαρός  οικονομικός φόβος για μια έκρηξη εκτός ελέγχου.

Το Γενικό Εργατικό Σωματείο και το Σωματείο Οδηγών επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πορείες διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές χθες, αλλά υποχώρησαν μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Δήμων.

Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι ορισμένα κόμματα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή οργή και να ενεργήσουν κατά των αρχών.

Σύμφωνα με το αραβικό δημοσίευμα υπάρχουν εκείνοι που βάζουν τις διαμαρτυρίες στο πλαίσιο πίεσης στις πολιτικές δυνάμεις για να τις αναγκάσουν να πάνε σε συμβόλαιο διευθέτησης και να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν απειλές από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τιμωρία 8  τραπεζών του Λιβάνου.

Για τη σχέση της Τράπεζας του Λιβάνου -Banque du Liban- με την Χεζμπολάχ, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε:

 «Αν οι Αμερικανοί και η ομάδα τους σχεδιάζουν το χάος και την κατάρρευση της χώρας, τους λέω ότι θα χάσουν τα πάντα στον Λίβανο όπως όταν σχεδίαζαν κάτι παρόμοιο στο παρελθόν και έχασαν…».

Αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «έχουν αυταπάτες εάν πιστεύουν  ότι σπρώχνοντας το Λίβανο στο χάος θα έχουν κέρδη, γιατί το χάος που θα δημιουργηθεί θα καλύψει όλη την περιοχή και ας μην πιστεύουν ότι θα καθίσουμε να βλέπουμε τις συνωμοσίες τους άπραγοι».

Al Jarida

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr