Πάπας Φραγκίσκος: Ή θα πάω και στο Κίεβο και στη Μόσχα ή δεν θα πάω πουθενά


«Ο Ποντίφικας εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ουκρανία, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι μπορεί επίσης να ταξιδέψει στη Ρωσία και να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν»

 

Μάρτιος 13, 2023. Ελλάδα.

Βατικανό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθοδηγείται από τα συμφέροντα πολλών «αυτοκρατοριών» και όχι μόνο της Ρωσίας, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Εξέφρασε την προθυμία του να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να του απευθύνει έκκληση για ειρήνη.

Ο Φραγκίσκος είπε ότι η σύγκρουση τροφοδοτήθηκε από «αυτοκρατορικά συμφέροντα όχι μόνο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας αλλά και αυτοκρατοριών αλλού». 

Ο Άγιος Πατέρας μίλησε στην ιταλόφωνη ελβετική τηλεόραση Ere Esse I. Μέρη της συνέντευξης δημοσιεύτηκαν σήμερα από τις ιταλικές εφημερίδες Republika, Stampa και Corriere della Sera και η πλήρης ηχογράφηση μεταδόθηκε την Κυριακή.

Ο Ποντίφικας εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ουκρανία, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει και στη Ρωσία:

«Ή θα πάω και στα δύο μέρη, ή σε κανένα από τα δύο», είπε ο επικεφαλής της Αγίας Έδρας σε συνέντευξή του για τη σημερινή έκδοση της αργεντίνικης εφημερίδας Nacion. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο με διάλογο και συγκεκριμένες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Το Βατικανό επιδιώκει εδώ και καιρό να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση και σε αυτό το πλαίσιο ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε στη συνέντευξή του «την επιθυμία του να υπηρετήσει την ειρήνη».

 «Ο πόλεμος με πληγώνει. Αυτό είναι το μόνο που θέλω να πω», πρόσθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνέντευξη.

Στις δημόσιες εμφανίσεις του, ο Πάπας μιλάει τακτικά για τα δεινά των Ουκρανών. Για διπλωματικούς λόγους, ωστόσο, σπάνια αναφέρει ρητά τη Ρωσία όταν μιλά για αυτήν.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr