Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο άρει τον αποκλεισμό της δημόσιας επιχορήγησης του φιλοκουρδικού HDP

 


Μάρτιος 9, 2023. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση για μπλοκάρισμα της  κρατικής επιχορήγησης  ως προληπτικό μέτρο στην υπόθεση που απαιτούσε το κλείσιμο του HDP.

Όπως σημειώνεται, παρά την απόφαση αυτή,  σε εξέλιξη βρίσκεται η νομική διαδικασία στην αγωγή που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού  Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών- HDP.

Στην υπόθεση κλεισίματος, όπου ακολουθήθηκε η ποινική διαδικασία, κατόπιν αιτήματος της Προϊσταμένης Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αποφασίστηκε στις 5 Ιανουαρίου η δέσμευση των λογαριασμών του κόμματος που επιχορηγούνταν -όπως όλα τα κόμματα- από το Δημόσιο.

Το αίτημα του κόμματος για ακύρωση της απόφασης αυτής χειρίστηκε η Γενική Συνέλευση του ΣτΕ.

Η αντιπροσωπεία άρει την απόφαση για δέσμευση των λογαριασμών του κόμματος από την ενίσχυση του Δημοσίου ως προληπτικό μέτρο.

Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 8 μελών της επιτροπής του Συνταγματικού Δικαστηρίου έναντι 7 μελών.

Παρατείνεται η απόφαση για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την υπόθεση κλεισίματος, η ημερομηνία της 14ης Μαρτίου, η οποία είχε καθοριστεί για τους αξιωματούχους του HDP να προβούν σε προφορική υπεράσπιση, αναβλήθηκε για τις 11 Απριλίου.

Στη συνέχεια, ο εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος θα συγκεντρώσει πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, θα ετοιμάσει την έκθεσή του επί της ουσίας.

Αφού διανεμηθεί η έκθεση στα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα ορίσει ημερομηνία για τη συνεδρίαση και τα μέλη θα συγκεντρωθούν την καθορισμένη ημέρα και θα αρχίσουν να συζητούν το αίτημα κλεισίματος του φιλοκουρδικού κόμματος.

Οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν με πλειοψηφία 10 από τα 15 μέλη.

Η επιτροπή του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αποτελείται από 15 άτομα θα αποφασίσει την υπόθεση κλεισίματος κατά του HDP.

Μπορεί να αποφασιστεί με πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση, δηλαδή με ψήφους 10 από τα 15 μέλη, να διαλυθεί το κόμμα λόγω των περιστάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 69 του Συντάγματος ή ότι το συμβαλλόμενο μέρος θα στερηθεί εν μέρει ή πλήρως της κρατικής ενίσχυσης ανάλογα με τη βαρύτητα των εν λόγω πράξεων.

TrtHaber

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr