«Τρομάζει η Δύση με επανεκλογή του Ερντογάν»


Απρίλιος 21, 2023. Ελλάδα.

Δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενδιαφέρονται πολύ για τις επερχόμενες εκλογές της 14ης Μαΐου, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι δηλώσεις αρχηγών κρατών και εκπροσώπων των δυτικών κυβερνήσεων για τις τουρκικές εκλογές ξεπέρασαν τις διπλωματικές πρακτικές και τα όρια των συναλλαγών στις διεθνείς σχέσεις, γράφει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

 Επιπλέον, ορισμένα από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης τράβηξαν την προσοχή, καθώς παρείχαν γόνιμα στοιχεία από κρατικές και κυβερνητικές υπηρεσίες όσον αφορά την παρακολούθηση των γενικών τάσεων.

 Η διαφορά μεταξύ τέτοιων άρθρων που δημοσιεύονται στους New York Times και το Politico, σε σύγκριση με άλλα, είναι ότι είναι τα πιο δημοφιλή στην Τουρκία. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι τέτοιες δηλώσεις και δημοσιεύματα θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος των εκλογών, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Politico αναφέρει συνοπτικά τα εξής για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία:

«Αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν στα εκατό χρόνια από την ίδρυση της κοσμικής Δημοκρατίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αν νικήσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα στη γεωστρατηγική αξία 85 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτό τρομάζει τη Δύση, καθώς ο Ερντογάν θα περικυκλωθεί από μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις μετά τις εκλογές και έτσι θα μπορέσει να οικοδομήσει ένα συντηρητικό μοντέλο βασισμένο στη θρησκεία στις περιφερειακές συγκρούσεις.

Η αμερικανική εφημερίδα Politico ανέφερε ότι οι εκλογές έθεσαν υπό μεγάλη πίεση την ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

 Γιατί ο ηγέτης που θα κερδίσει αυτές τις εκλογές θα έχει λόγο στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και θα καθορίσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία και θα διαμορφώσει τη μεταναστευτική πολιτική και θα εξηγήσει τον ρόλο της Άγκυρας στον Ουκρανικό Πόλεμο.

 Η πολιτική της Τουρκίας σχετικά με τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον ηγέτη που θα κερδίσει ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών.

Οι παραπάνω υποθέσεις, τις οποίους παραθέσαμε από ένα εκτενές άρθρο με τίτλο «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023: Τουρκία», αντικατοπτρίζουν μια σαφή πολιτική επιλογή, γράφει η Γενί Σαφάκ.

Τα άλλα μέρη του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των απόψεων Τούρκων πολιτικών και συγγραφέων που δίνουν την εντύπωση ότι αντιπροσωπεύουν τις δυτικές αξίες, είναι αρκετά για να δείξουν ότι ο τόνος είναι υπέρ του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και προεδρικού υποψηφίου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλουν να κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου.

  Οι τίτλοι που αναφέρονται στις τουρκικές εκλογές διευκολύνουν επίσης την πρόβλεψη των πιθανών  πρώτων θεμάτων μετά τις εκλογές. Διότι η λίστα έχει διαμορφωθεί ειδικά σύμφωνα με τις προσδοκίες της δομής με επικεφαλής τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία.

Υπήρξαν επίσης εκτενείς συζητήσεις στο εσωτερικό για τη σημασία των εκλογών της 14ης Μαΐου για την Τουρκία.

Μπορούμε να πούμε ότι η ημερομηνία εκλογών ορίστηκε καθώς εισερχόμαστε στο όραμα του αιώνα της Τουρκίας, το οποίο πρότεινε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Αυτό είναι σημαντικό για να κατανοήσουμε γιατί οι εξελίξεις στην Τουρκία έρχονται σε αντίθεση με τις «δυτικές ανησυχίες» που εκφράζονται στο δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με αυτήν την αντίθεση, είναι πολύ σαφές ότι η δομή που ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θέλει η Τουρκία να είναι μια χώρα πιστή στο ΝΑΤΟ, εναντίον της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και να είναι μια υπάκουη χώρα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη Μέση Ανατολή.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο και την Κασπία Θάλασσα. Γιατί έτσι κι αλλιώς η επέμβαση θα τους επηρέαζε άμεσα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη σταθερή της στάση στην εξωτερική πολιτική μετά τις 14 Μαΐου. Αυτός είναι ο λόγος που η φαινομενική αντίθεση με τον Ερντογάν απαντά σε πολλά ερωτήματα για τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Υπήρχε μια πολύ ισχυρή άποψη ότι η ρητορική κατά του Ερντογάν, της αντιπολίτευσης είχε διαμορφωθεί από ξένη επιρροή.

Αυτή η άποψη ενισχύθηκε περαιτέρω όταν διαδόθηκε η πληροφορία ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό.

Το άρθρο του Politico δείχνει επίσης ότι υπάρχει τέλεια τακτοποίηση μεταξύ της διαφωνίας ρητορικής στο εσωτερικό και των προσδοκιών που εκφράζονται στο εξωτερικό.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι οι διαφωνούντες που εξέφρασαν τις απόψεις τους στο Politico ανήκαν στους ίδιους πολιτικούς κύκλους. Δεν διστάζουν ακόμη και να κρύψουν τις εξωτερικές τους σχέσεις. Αυτό ισχύει και για τη συντηρητική δεξιά αντιπολίτευση. Η οποία δεν κρύβει την αντίθεσή της, όπως έγινε απολύτως σαφές.

Παρά όλη αυτή τη σαφήνεια για τη σχέση τους με το εξωτερικό και την αντίθεσή τους, πρέπει να παραδεχτούμε ότι θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή εστιάζοντας στην υψηλή τιμή των κρεμμυδιών.

Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν πέτυχαν τον στόχο, αλλά θα έχουμε την τελική απάντηση το βράδυ της 14ης Μαΐου.

Όσοι έχουν επιλέξει τα κρεμμύδια ως μεταφορά θα πρέπει να γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύουν τα κρεμμύδια και το σκόρδο στην ισλαμική λογοτεχνία. Προφανώς ξέχασαν να συμβουλευτούν τη συντηρητική δεξιά αντιπολίτευση για αυτό το θέμα…

Yeni Safak

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr