Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια: ‘Να δείτε το θέμα του ονόματος με σοβαρότητα’



Μάρτιος 3, 2010


«Η Ουάσιγκτον περιμένει από την ηγεσία της πΓΔΜ να επιδείξει το ανάλογο θάρρος για την ονομασία της χώρας. Η έλλειψη πραγματικής προόδου στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα, ωθούν τις ΗΠΑ να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δει το θέμα με σοβαρότητα, γιατί θεωρούν ως ζωτικής σημασίας την επίλυση του προβλήματος. Είναι ένα ζήτημα, στο οποίο έχω αναφερθεί επανειλημμένως»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, σήμερα το απόγευμα.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η άνοιξη αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για την πΓΔΜ. "Θα αποδειχθεί, είπε, το θάρρος που έχει η κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα, δίνοντας τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τη χώρα προς τους στόχους τους οποίους έχει θέσει".

«Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να βάλουμε τα σημαντικά θέματα σε μια άμεση διαδικασία, ώστε να επικεντρωθούμε σε αυτά, για να δούμε αν μπορούμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο. Οι μήνες που έρχονται είναι πολύ σημαντικοί για την πορεία της πΓΔΜ και πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων αυτών».

Παράλληλα κάλεσε, τη διεθνή κοινότητα, να προτρέψει την Ελλάδα σε έναν συμβιβασμό, ώστε να προωθηθεί μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση στη διένεξή της με την πΓΔΜ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην τελευταία συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στην εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ και σημειώνει πως η Ελλάδα επιμένει σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Τα Σκόπια μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν πληροφορηθεί για τα σχέδια του διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς για την επόμενη περίοδο.

» Ο Νίμιτς δεν έδωσε, άλλωστε, την εντύπωση πως υπάρχει θετικό κλίμα για πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», σχολιάζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος



Βουλγαρική εφημερίδα: ‘ Η Ελλάδα το κέντρο οικονομικής απάτης των Βαλκανίων’

Μάρτιος 3, 2010

Εκτός από τα αρνητικά των άλλων χωρών, δημοσιεύονται σε πολλές βαλκανικές εφημερίδες, κυρίως Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία και τα αρνητικά της Ελλάδας, όπως πρόσφατα αναφέρονται σε σχετική αμερικανική έκθεση (Στέϊτ Ντιπάρτμεντ).

Η διαφθορά έχει καταστεί το ‘δημοφιλέστερο άθλημα’ στις βαλκανικές χώρες, μη εξαιρουμένης φυσικά και της χώρας μας, όπως διαπιστώνεται από τη συνολική εικόνα των βαλκανικών κρατών.

«Η Ελλάδα κατέστη το κέντρο οικονομικής απάτης στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή των Βαλκανίων», σημειώνει η βουλγαρική εφημερίδα ‘Τώρα’.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε την εικόνα της χώρας μας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η αναφερόμενη εφημερίδα.

...Τεκμηριωμένα στοιχεία παράνομων συναλλαγών αποδεικνύουν την αύξηση των οικονομικών εγκλημάτων, στην Ελλάδα, τα τελευταία 3-4 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δικαιοσύνης η Ελλάδα είναι ευάλωτη στην εμπορία ναρκωτικών, διακίνησης παράνομης μετανάστευσης, πορνείας, λαθρεμπόριο τσιγάρων, μεγάλες απάτες και κλοπές, παράνομα τυχερά παιχνίδια και τεράστιας φοροδιαφυγής.

Προϊόντα των εγκληματικών δραστηριοτήτων, ως επί το πλείστον επενδύονται σε ακίνητα, καταναλώνονται σε καζίνα ή στο χρηματιστήριο.

Επισημαίνεται πως οι εγκληματικές οργανώσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι δικτυωμένες στην νοτιοανατολική Ευρώπη και διαχειρίζονται μεγάλα μεγέθη παράνομων κεφαλαίων.

Η εκτεταμένη χρήση των πληρωμών σε μετρητά και η φοροδιαφυγή, βοηθούν την άτυπη οικονομία.

Λόγω, ακόμη, της ανεπίσημης οικονομίας, η οποία σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι μεταξύ των 25 - 37% του ΑΕΠ. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ποσό των λαθραίων εμπορευμάτων που διακινούνται στη χώρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών ή άλλων παράνομων εσόδων.

Αυξάνουν, επίσης οι ενδείξεις πως οι τοπικές τρομοκρατικές ομάδες εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως σημειώνεται.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Αίγυπτος: 25 χιλιάδες αρχαία αντικείμενα επιστράφηκαν από το Βρετανικό Μουσείο

- Έναν αιώνα μετά την αφαίρεσή τους-

Μάρτιος 3, 2010

Κάιρο. (ΜΕΝΑ) Αφίχθησαν στο αεροδρόμιο του Καϊρου, σήμερα Τετάρτη, είκοσι πέντε χιλιάδες έργα τέχνης που ανήκουν στην εποχή της προϊστορικής Αιγύπτου. Πρόκειται για επιστροφή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων που εκτίθεντο μέχρι σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Η διεύθυνση του μουσείου της Βρετανίας τα επιστρέφει στο φυσικό τους χώρο, αφού τα είχε στην κατοχή της, περίπου έναν αιώνα.

Τα σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα, ήταν μέσα σε έξι μεγάλα ξύλινα δέματα και μεταφέρθηκαν από τις αιγυπτιακές αερογραμμές με τη συνοδεία του διευθυντού του τμήματος της αρχαιολογικής προϊστορικής Αιγύπτου, Δρ. Χαλέντ Σάαντ.
 Τα ξυλοκιβώτια, όπως αναφέρει το αιγυπτιακό πρακτορείο, φορτώθηκαν σε τρία φορτηγά και κατευθύνθηκαν προς το Μουσείο της Νέας Όασης.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Αλβανία: Έλληνας ιερέας αναζητεί οστά Ελλήνων στρατιωτών...


Μάρτιος 3, 2010

Για άλλη μια φορά, γράφει η αλβανική εφημερίδα, ήρθαν από την Ελλάδα ρασοφόροι στη χώρα μας,  να αναζητήσουν λείψανα των πεσόντων στρατιωτών στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Στο συγκεκριμένο περιστατικό, πρόκειται για έναν Έλληνα ιερέα που έφθασε χθες στο Πόγραδετς και ήρθε σε επαφή με έναν κάτοικο της περιοχής για να πληροφορηθεί που ενταφιάστηκαν οι Έλληνες στρατιώτες στη διάρκεια του Ελληνο – Ιταλικού Πολέμου.

Σύμφωνα με τον ιερέα που ονομάζεται Ιωάννης Λάζαρος, τον περασμένο Αύγουστο συναντήθηκε με έναν Αλβανό πολίτη ονόματι Σίρι Μέρκο, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκταφής των λειψάνων 150 Ελλήνων στρατιωτών το 1976.

Ο Έλληνας ιερέας πληροφορήθηκε, επίσης, τα συμβάντα στην περιοχή, από έναν παιδίατρο που κατάγεται από το Πόγραδετς και ο οποίος εργάζεται, σήμερα, σε κλινική της Θεσσαλονίκης.

Το ζήτημα της ταφής των λειψάνων των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών έγινε συχνά «μήλο της έριδος» μεταξύ Τιράνων και Αθήνας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την άδεια για δημιουργία μνημείων υπέρ των στρατιωτών της, που έπεσαν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Πρόκειται για μια συμφωνία δύο μνημείων, ένα στο Αργυρόκαστρο και ένα στην Κλεισούρα. Αλλά προφανώς δεν θα αρκεστεί σε αυτά, γιατί σε όλη την νότιο Αλβανία υπάρχουν πάρα πολλοί ελληνικοί τάφοι.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Βουλγαρία: Πανεπιστημιακές αντιδράσεις στο βουλγαρικό εθνικισμό


Μάρτιος 3, 2010

Σόφια.   Βούλγαροι πανεπιστημιακοί καθηγητές αντιδρούν στις ανακοινώσεις για εορταστικές εκδηλώσεις, σήμερα,  3η Μαρτίου, επετείου της υπογραφής της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, με συλλαλητήρια κλπ, κυρίως από το εθνικιστικό βουλγαρικό κόμμα ‘ΑΤΑΚΑ’.

«Έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις, σχετικά με την ημερομηνία της 3ης Μαρτίου, ως εθνικής εορτής για τη Βουλγαρία. Η συνθήκη Ειρήνης του Αγίου Στεφάνου είναι καρπός της φαντασίας του γραφήματος του Ιγνάτιεφ, ενός λαμπρού πανσλαβιστή, ο οποίος με τη μορφή ενός απλού κειμένου, κάτι σαν σημειώσεις, διατείνεται ότι η ιστορική αποστολή της Ρωσίας είναι να ενώσει του Σλάβους, υπό τον έλεγχό της, πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Τουρκίας και της Αυστρίας. Σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται για καμιά απελευθέρωση»

Τα παραπάνω είναι οι δηλώσεις του Πλάμεν Τσβέτκοφ, λέκτορα του πανεπιστημίου NBU της Σόφιας, που έκανε σε παρέμβασή του στη Νέα Βουλγαρική Τηλεόραση.

(σ.σ. Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε στις 3 Μαρτίου του 1878 στο προάστιο της Κωνσταντινούπολης Άγιος Στέφανος, εξ ου και το όνομά της, και προέβλεπε τη λεγόμενη ‘Μεγάλη Βουλγαρία’, από το Δούναβη μέχρι το Αιγαίο συμπεριλαμβανομένης όλης της Μακεδονίας εκτός της Χαλκιδικής)

Πρόσθεσε μάλιστα ο Βούλγαρος καθηγητής, και τα παρακάτω σημαντικά:

«Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία και την ανεξαρτησία για τις οποίες αγωνίστηκαν οι Βούλγαροι. Καθώς πρόκειται για μια σύμβαση που έληξε με την κατοχή της Βουλγαρίας στο ρωσικό ζυγό.

" Πράγματι δημιουργήθηκε ένα αυτόνομο Πριγκηπάτο της Βουλγαρίας, αλλά ταυτόχρονα υπήρχε επί δύο χρόνια ρωσική διοίκηση, χωρίς διεθνή σύμβαση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων μετά το πέρας της διετίας.

Με τον εορτασμό της 3ης Μαρτίου, ενοχλούμαι που θα το πω, αλλά γίνεται προσπάθεια αναβίωσης των αυτοκρατορικών φιλοδοξιών του παρελθόντος και δεν έχει καμία έννοια ελευθερίας και λύτρωσης. Και θα μπορούσα να πω,  ότι είμαστε ο μοναδικός λαός στον κόσμο, που ονομάζει ως Ελευθερία μια μέρα Υποταγής μας στους Ρώσους».

Επιπρόσθετα, ο καθηγητής βουλγαρικής Ιστορίας, Πέτκο Πέτκοφ, θα επισημάνει:

«Η 3η Μαρτίου σύμφωνα με την ιστορική επιστήμη θεωρείται ως μια προσωρινή ημερομηνία στην ελευθερία της Βουλγαρίας»

Και θα τονίσει πιο κάτω:

"Στις 3 Μαρτίου του 1878, στο προάστιο της Κωνσταντινούπολης, Άγιος Στέφανος, υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι της βουλγαρικής ελευθερίας. Απλά προέβλεπε τη δημιουργία ενός βουλγαρικού κράτους μετά από σκλαβιά 500 ετών στους Οθωμανούς.»

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος




Δικαστήριο Χάγης- Κάρατζιτς: ‘οι Σέρβοι ήταν τα θύματα’

Μάρτιος 3, 2010

Βελιγράδι. Ο τέως πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, απέρριψε, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης την ενοχή των Σέρβων στον πόλεμο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και ισχυρίστηκε πως στις πολεμικές αυτές συγκρούσεις τα μοναδικά θύματα ήταν οι Σερβο-Βόσνιοι.

Συνεχίζοντας την εισαγωγική του έκθεση, ο Κάρατζιτς δήλωσε ότι στη διάρκεια της δίκης του, θα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τη μυστική συμφωνία, του Ιουλίου του 1991, μεταξύ των τότε ηγετών της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (που υπογράφηκε δηλαδή από τους Φράνγο Τούντζμαν, Μίλαν Κουτσάν και και του Αλίγια Ιζετμπέκοβιτσα) για την επίθεση σε βάρος των ανδρών του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού.

Επίσης, ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Κάρατζιτς, απέρριψε τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στο κείμενο του κατηγορητήριου ότι η πόλη του Σαράγιεβου τελούσε υπό κατάσταση πολιορκίας από μέρους των Σερβοβόσνιων.

«Μουσουλμάνοι και Κροάτες άνοιγαν πυρά σε βάρος των Σέρβων από πολλές πολυκατοικίες της πόλης, κι έτσι αυτές οι πολυκατοικίες έγιναν, δικαιολογημένα, στόχοι επίθεσης του στρατού των Σερβοβόσνιων»,- τόνισε ο Κάρατζιτς, και ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ ούτε ένας σκόπιμος βομβαρδισμός του Σαράγιεβου από μέρους των Σέρβων.

Σαν απόδειξη στον ισχυρισμό αυτόν ανέφερε ότι οι Μουσουλμανικές Αρχές προκάλεσαν την έκρηξη στη λαϊκή αγορά Markale, του Σαράγιεβου, το Φεβρουάριο του 1994, και πάλι τον Αύγουστο του 1995, που βρήκαν το θάνατο εκατοντάδες αθώων πολιτών, επικαλέστηκε, μάλιστα, τη δήλωση για το γεγονός αυτό, του τότε διοικητή των δυνάμεων Unprofor, Μάικλ Ρούζ.

Επίσης, ο Κάρατζιτς ανέφερε πως ο αριθμός των θυμάτων στη Σεμπρένιτσα, είναι πολύ μικρότερος, αφού ότι δεν έχει προσδιοριστεί, ακόμα, ο τρόπος με τον οποίο έχασαν τη ζωή τους.

O ίδιος ανέφερε πως στο νεκροταφείο του χωριού Ποτοτσάρι έχουν ενταφιαστεί, μέχρι τώρα, περίπου 2.500 θύματα, και ότι εδώ πρόκειται για άτομα που έχασαν τη ζωή του σε όλη την επικράτεια της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, αν και, στην επιτάφια πλάκα αναφέρεται αριθμός 8 χιλιάδων θυμάτων. Υποστήριξε μάλιστα πως από όλη την Βοσνία-Ερζεγοβίνη γίνεται εκταφή των πτωμάτων των μουσουλμάνων, για να ενταφιαστούν τα λείψανά τους, ξανά, στο νεκροταφείο της Σεμπρένιτσα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Αλβανοί Σκοπίων: Ο Γκρουέφσκι χωρίζει τη χώρα στα δύο




-Ο Τσεβρενκόφσκι τον παρομοιάζει με τον Τσαουσέσκου-

Μάρτιος 3, 2010

«Η κατάτμηση της πΓΔΜ είναι ο απώτερος στόχος των έργων που έχει προαναγγείλει και θα υλοποιήσει η κυβέρνηση υπό της ηγεσίας του σλαβομακεδόνα πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι»

Αυτό είναι το συμπέρασμα των συζητήσεων που γίνονται για το έργο της αναμόρφωσης της πλατείας των Σκοπίων γνωστό ως έργο «Σκόπια 2014»

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αλβανόφωνης εφημερίδας των Σκοπίων «Λάιμ» ο πολιτικός αναλυτής Κίμ Μεχμέτι διαπιστώνει πως ο Γκρουέφσκι δεν θέλει τη συνύπαρξη των εθνοτήτων στην πΓΔΜ αλλά επιδιώκει το διαχωρισμό τους.

«Αν βαδίσετε στο βόρειο μέρος της πόλης, μετά από τη γέφυρα «Γκότσε Ντέλτσεφ», όπου βρίσκονται οι τράπεζες, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει ένα ενσωματωμένο τείχος. Σκοπός της κατασκευής αυτού του τείχους είναι να διαχωριστεί η πόλη των Σκοπίων από το υπόλοιπο μέρος της, όπου σε αυτό δεν υπάρχουν μιναρέδες και εμποδίζει, το τείχος, να διεισδύσει η φωνή του μουεζίνη στην πλευρά αυτήν. Γιατί το Ισλάμ συνδέεται αναγκαστικά με το αλβανικό στοιχείο της πόλης»

Την ίδια στάση εξέφρασε και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Φερίντ Μοχίκ:

«Η επιμονή της κυβέρνησης για οικοδόμηση μιας ορθόδοξης εκκλησίας στην κεντρική πλατεία της πόλης και η άρνηση για την κατασκευή του τζαμιού, αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ενός τείχους που θα κατανέμει τα Σκόπια στη σλαβική πλευρά και στην πλευρά όπου ζουν οι υπόλοιπες εθνότητες»

Θα επικρίνει, ακόμη, και το σχέδιο του Γκρουέφσκι ως εξής:

«Το έργο ‘Σκόπια 2014’ με την κατασκευή κτιρίων και μνημείων θα αντιπροσωπεύουν μόνον τους Σλάβους ενώ στην παρέμβαση των αλβανών εκπροσώπων για κατασκευή και αλβανών ηρώων δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα τίποτε»

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας υπάρχει και η δήλωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσεβρενκόφσκι που επικρίνει έντονα το έργο «Σκόπια 2014» και παραλληλίζει τον Γκρουέφσκι με τον Ρουμάνο δικτάτορα Τσαουσέσκου «που δεν είχε ψωμί να φάει ο λαός του και αυτός έκανε κατασκευές στην πρωτεύουσά της Ρουμανίας, κατασκευές όπως το κτίριο του κοινοβουλίου που στοίχισε 1,5 δις ευρώ, τέτοια έργα γίνονται μόνον σε περιόδους μοναρχιών, δικτατοριών ή βασιλείας, ενώ τα δημοκρατικά κράτη δίνουν προτεραιότητα στον πολίτη».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος